Fremtidsrettet bygging i eksisterende bygninger: Hvordan ombygging og oppgradering kan revitalisere bygninger
Tidligere varehus som bygges om til kontorlokaler, eller fredede bygninger som omgjøres til hoteller: Bygging i eksisterende bygninger viser hvordan eksisterende bygninger kan revitaliseres gjennom innovativ ombygging og moderne retrofitting og dermed utvikle ikke bare et arkitektonisk, men også et bærekraftig og økonomisk potensial. I dette intervjuet gir GEZE-ekspert Sören Eilers tips om hva man bør tenke på når man bygger i eksisterende bygninger, og fordelene med målrettet ettermontering og modernisering.
For det første, for å klargjøre terminologien: Hva er forskjellen mellom "oppussing av bygninger" og "oppussing av eksisterende bygninger"?
Oppussing av bygninger og bygging i eksisterende bygninger skiller seg fra hverandre når det gjelder mål og fokus: Oppussing av bygninger fokuserer på å forbedre tilstanden og funksjonaliteten til en eksisterende bygning. Dette innebærer ofte energieffektiv renovering for å øke effektiviteten og kostnadseffektiviteten i en eksisterende bygning. Når man bygger i eksisterende strukturer, er fokuset på byggetiltak som tilpasser bygningene til nye brukskrav. Det kan dreie seg om ombygginger, tilbygg eller påbygg, for eksempel ombygging av en tidligere kontorbygning til hotell. Mens rehabilitering av bygninger derfor fokuserer på bevaring og optimalisering av den eksisterende bygningen, er bygging i eksisterende bygninger mer rettet mot strukturelle endringer og tilpasninger til endrede brukskrav.
Hvilke spesifikke utfordringer oppstår når man skal bygge om en bygning, for eksempel når man skal bygge om en kontorbygning til et hotell?
Når rom eller hele bygninger bygges om, kan ettermontering øke bygningens funksjonelle allsidighet og muliggjøre en mer effektiv utnyttelse av den eksisterende bygningsmassen. Hvis for eksempel en kontorbygning konverteres til et hotell, må dør- og vindusteknologien samt bygningsautomatiseringen tilpasses den nye bruken av bygningen for å oppfylle de endrede brukerkravene. I tillegg må byggeforskrifter som tilgjengelighet og brannsikring overholdes ved ombygging av bygninger.
Kan du forklare nærmere hvilke byggeforskrifter som må overholdes når man bygger i eksisterende bygninger?
Å bygge i eksisterende strukturer er en interessant utfordring for arkitekter og bygningsoperatører: Analyse og evaluering av den eksisterende bygningen etterfølges av mulighetsstudier og konseptutvikling, der det må tas hensyn til juridiske rammebetingelser som byggeforskrifter og eventuelle krav til kulturminnevern. Særlig bygningsoperatører må overholde en rekke byggeforskrifter og krav til universell utforming. I tillegg til de grunnleggende kravene i DIN 18040 stilles det stadig flere parallelle krav til operatørene i arbeidsplassdirektivet ASR V 3a.2. Disse forskriftene sørger ikke bare for sikkerhet og tilgjengelighet for alle brukere, men regulerer også potensielle juridiske konsekvenser og ansvarsrisiko for operatørene. Overholdelse av barrièrefrihetskravene i DIN 18040 er derfor et viktig aspekt ved mange moderniseringer og ombygginger.
Innebærer disse byggeforskriftene og -standardene også utfordringer for produsenter, som for eksempel ettermonterer dører med nye dørsystemer?
Ja, selvfølgelig: Produsentene må sørge for at de nye dørsystemene er funksjonelle, sikre og i samsvar med regelverket, samtidig som de respekterer spesifikasjonene til den eksisterende bygningen. Vi hjelper derfor produsentene med å velge dørsystemer som er kompatible med eksisterende byggematerialer og -konstruksjoner, og som oppfyller kravene til for eksempel brannsikring eller barrièrefrihet.
Gir den lovpålagte barrièrefriheten i offentlige bygninger også synergieffekter?
Sentral driftskontrollanlegg Effektiv og sikker © GEZE GmbH
Barrièrefrihet gir naturligvis også mange andre fordeler, både for brukerne av bygningen og for de som driver den: Automatiske dører og vinduer gjør dem enkle å betjene, noe som betyr økt komfort, ikke bare for bevegelseshemmede, men også for alle andre brukere. Dette gjør det enkelt å passere gjennom automatiske dører med barnevogner, bagasje eller bare med fulle handleposer.
Automatiske vinduer som kan betjenes uten anstrengelse, gjør også ventilasjonen mer praktisk. Hvis de automatiserte vinduene også integreres i bygningsstyringssystemet, kan ventilasjonsatferden og dermed også inneluftkvaliteten og energieffektiviteten optimaliseres. Disse tiltakene gjør ikke bare bygningen mer inkluderende, men også mer attraktiv for en bredere brukergruppe - noe som også øker verdien på eiendommen.
I hvilken grad kan investeringer i moderne dør-, vindus- og bygningsteknologi øke markedsverdien på en bygning?
En bygning som oppfyller de nyeste tekniske standardene og tilfredsstiller dagens krav til komfort og sikkerhet, er mye mer attraktiv på eiendomsmarkedet. Det er mer sannsynlig at det vil appellere til potensielle kjøpere og leietakere, og kan derfor føre til bedre leie- eller salgspriser.
Hva er de konkrete fordelene med å ettermontere moderne dør- og vindusteknologi i eksisterende bygninger?
I eksisterende bygninger gir ettermontering av dør- og vindusteknologi og bygningsautomatiseringssystemer en lang rekke fordeler som går lenger enn bare å oppfylle lovkrav: De øker sikkerheten og komforten for alle brukere, bidrar til effektiv bygningsdrift og større bærekraft, og øker også bygningens verdi. Det lønner seg derfor for arkitekter og bygningsoperatører å investere i innovativ teknologi og å modernisere og oppgradere eksisterende bygninger i tråd med dette.
- En avgjørende fordel med disse moderniseringstiltakene er at de er modulære. Systemene er generelt sett relativt enkle å ettermontere - selv om det ikke var gjort noen forhåndsinstallasjoner på forhånd. Dette gjør det mulig å gradvis tilpasse eksisterende eiendommer til det nyeste innen teknologi.
- Moderne drivverksteknologier krever ikke bare mindre vedlikehold, men er også betydelig mer brukervennlige, noe som kan føre til avgjørende forbedringer, spesielt når et rom eller en bygning skal bygges om.
- Et annet viktig poeng er at moderne systemer er mer bærekraftige og reduserer både tid og kostnader for vedlikehold. De sikrer også større energieffektivitet, noe som fører til langsiktige besparelser i driftskostnadene.
Kan du gi et eksempel på hvordan ettermontering av moderne bygningsteknologi kan forbedre energieffektiviteten og dermed driftskostnadene til en bygning?
Energieffektivt inneklima takket være kontrollert naturlig ventilasjon ved hjelp av vindusmotorer fra IQ windowdrives-serien.
Ved å installere intelligente og automatiserte systemer er det ofte mulig å oppnå store besparelser i energiforbruket. Et eksempel er moderne automatiske dører som forhindrer varmetap ved å åpne og lukke effektivt. Såkalte vindfangsystemer, der to automatiske dører er plassert etter hverandre, er ideelle for inngangspartier. Dette luftsluseprinsippet holder innetemperaturen stabil, samtidig som det hindrer smuss i å komme inn i bygningen. Dette reduserer ikke bare oppvarmingskostnadene, men også behovet for rengjøring.
Det finnes også lovende muligheter for å øke effektiviteten på vindusområdet: Vindusmotorer med intelligent sensorteknologi muliggjør behovsbasert og automatisert ventilasjon. Dette gjør det mulig å regulere romtemperaturen og luftkvaliteten optimalt, noe som vanligvis er mer effektivt enn manuell ventilasjon og reduserer oppvarmingskostnadene om vinteren på grunn av lavere varmetap.
En annen effektiv metode for å forbedre klimaet i bygninger og samtidig spare energi er automatisk nattkjøling: Her ledes den akkumulerte varmen ut om natten via elektrisk styrte vinduer - rett og slett via naturlige trykkgradienter og uten ekstra energi.
Alt i alt er det tydelig at målrettet ettermontering av moderne bygningsteknologi har et enormt potensial for å forbedre energieffektiviteten og dermed redusere driftskostnadene. Store effekter kan oppnås med relativt lave investeringskostnader. På denne måten kan eksisterende bygninger rustes opp for fremtiden.
Nøkkelord fremtid: Hvilken rolle spiller bærekraft i eksisterende bygninger?
Kö-Bogen II med Europas største grønne fasade og Schauspielhaus er imponerende landemerker i sentrum av Düsseldorf. © Jürgen Biniasch / GEZE GmbH
Helt siden den nye bygningsenergiloven (GEG), som regulerer energikravene ved oppføring og oppussing av bygninger, har bærekraft og energieffektivitet spilt en sentral rolle i byggingen av eksisterende bygninger - hele bygningsmassen i EU skal tross alt være klimanøytral senest i 2050, og i Tyskland senest i 2045. Behovet for tiltak i nye og eksisterende bygninger er derfor enormt.
I vår ekspertdiskusjon kan du finne ut hvordan kravene til GEG kan oppfylles med bygningsautomasjon.
Hvilke spesielle krav stiller fredningsbestemmelsene til modernisering av eksisterende bygninger?
Planlagte endringer i en fredet bygning må begrunnes svært nøye og utførlig. Et eksempel er den fredede Laiszhalle i Hamburg: Her var det nødvendig å begrunne de strukturelle inngrepene i forbindelse med moderniseringen i detalj i henhold til bygningsloven for å få godkjenning fra kulturminnemyndighetene. Her kunne vi kombinere automatisert ventilasjon med røyk- og varmeavtrekkssystemer (RWA). Eksemplet med Magdeburg domkirke viser at det er mulig å finne kreative løsninger som forener monumentvern og modernisering. I stedet for å legge kompliserte kabler, kunne vi installere en trådløs radioutvidelse for brannvern. Dette sparte mye tid og penger, ettersom det ikke var nødvendig å legge kompliserte kabler til de foreskrevne takdetektorene.
Finnes det andre eksempler på kreative løsninger for å oppfylle kravene til kulturminnevern for eksisterende bygninger?
Det kreves ofte spesialløsninger, spesielt når man bygger i eksisterende bygninger. Vi kan for eksempel lage dør- og vindussystemer eller bygningsteknologi i spesielle farger eller monteringssituasjoner som passer perfekt til den historiske arkitekturen. Slike skreddersydde spesialløsninger brukes for eksempel i det fredede Gare de Montreux i Sveits eller i det 4-stjerners Radisson Blu Malo-Les-Baines hotell og spa i Dunkerque i Frankrike.
Sensitiv håndtering av fredede bygninger krever derfor en høy grad av kreativitet og følsomhet. Bare slik kan vi forene kravene til bevaring av kulturarv og modernisering og finne bærekraftige løsninger.
Hvordan går du frem for å møte behovene til både planleggere, bygningsoperatører og brukere?
Dette krever en helhetlig tilnærming. Vi anbefaler en tidlig og kontinuerlig dialog med alle involverte parter. Helt fra starten av forsøker vi å etablere kontakt med arkitekter som daglige ledere, tekniske planleggere og andre fagplanleggere. Ideelt sett kan alle interessenter samles til felles møter - selv om dette ikke alltid er like lett å få til i praksis. I stedet for bare å stille spørsmål, er det viktig at vi tydelig tar opp relevante bygningsrettslige og bærekraftrelaterte spørsmål og innlemmer dem i planleggingsprosessen som fastsatte mål. Disse omfatter for eksempel energistandarder, regionale brannvernkrav og spesifikasjoner for tilgjengelighet.
Denne proaktive tilnærmingen gjør at potensielle konflikter kan oppdages på forhånd, og at man sammen kan finne løsninger. På denne måten kan alle involverte parters behov ivaretas på best mulig måte og innlemmes i et helhetlig konsept.
Vårt eksperttips:
Bruk av BIM (bygningsinformasjonsmodellering) for eksisterende bygninger
Ved å bruke BIM i eksisterende bygninger kan arkitekter, planleggere og bygningsoperatører dra nytte av optimalisert planlegging, mer effektive byggeprosesser og smidigere kommunikasjon. Den store fordelen er at lagerdata registreres digitalt og oppdateres i sanntid, slik at man unngår utdaterte eller unøyaktige planer.
Ettersom ulike spesialiserte planleggingsdisipliner som arkitektur, konstruksjonsteknikk, bygningsteknikk osv. kan samles og koordineres i én modell, kan BIM-programvaren oppdage potensielle konflikter mellom ulike fagområder på et tidlig stadium og foreslå løsninger.
Dette fører til høyere kvalitet på byggeprosjektene, reduserte kostnader og en mer bærekraftig utnyttelse av eksisterende bygninger.
MER OM BIMBIM Whitepaper fra GEZE
Hvis du vil vite mer om bygningsplanlegging med BIM, kan du laste ned vårt gratis whitepaper!