Brannvern i Magdeburg-katedralen – med GEZEs trådløse løsninger for hold-åpen-systemer

Magdeburgs imponerende katedral er et viktig bylandemerke og en populær destinasjon for besøkende langveisfra. I en bygning som er så historisk viktig og allsidig, må en omfattende tilnærming inkludere moderne brukervennlighet, brannvern og monumentbeskyttelse. Å integrere disse faktorene i eksisterende strukturer som er underlagt kulturvern, er en reell utfordring. GEZEs hold-åpen-systemer, trådløse utvidelser og trådløse røykmeldere adresserer disse utfordringene på en fin måte.

Moderne brannvernstiltak og monumentbeskyttelse i en historisk bygning

Som den tragiske brannen i Notre Dame viste, så er moderne brannvern ekstremt viktig i en bygning som er så historisk verdifull og ofte besøkt som Magdeburg-katedralen. Samtidig må bygningsarbeid på historiske monumenter følge gjeldende forskrifter for monumentbeskyttelse ved bruk av brannvernsporter til å sette opp brannskiller og montere ekstra røykalarmsystemer. Det bør dessuten være så lite forstyrrelser som mulig i arkitekturen og strukturen til beskyttede historiske bygninger.

Moderniserings- og brannvernstiltakene igangsatt av stiftelsen for katedraler og slott i Sachsen-Anhalt (Stiftung Dome und Schlösser in Sachsen-Anhalt) ble planlagt av Sußmann + Sußmann AR Magdeburg og konstruert av Tischlerei Wagner, mens hold-åpen-systemene ble montert og godkjent av Kötter & Siefker Bernburg.

Når man endrer eksisterende bygninger, er det vanskelig å huske alt, spesielt når de gamle planene ikke viser alle detaljene. Takene og veggene til den beskyttede katedralen måtte forbli uberørte. Trådløse løsninger var nødvendig for å spare arbeid og kostnader. Dessuten skulle man unngå alternative, ikke-godkjente utvidelsesløsninger. GEZEs sikre, sertifiserte og komplette system gjorde at det skilte seg ut i dette prosjektet.

David Jungbluth, offisiell ekspert og filialbestyrer hos Kötter & Siefker Berneburg

Katedralens utfordring: høye tak krever ekstra takmonterte sensorer

Det såkalte snekker- og steinhuggerrommet, som lenge ble brukt som et oppbevaringsområde for deler og mindre restaurasjonsarbeid (dørstolper, statuser, stukkaturområder, søyler osv.), skal gjøres om til et utstillings- og arrangementsrom i fremtiden. Det høye antallet besøkende som forventer å bruke plassen, krever en mulig åpning av dørene. Ettersom snekkerrommet også er planlagt som en separat brannbeskyttelsesseksjon, må brannvernsportene lukkes automatisk i tilfelle en alarm.

På grunn av de ekstremt høye takene, trengs det to ekstra takmonterte sensorer her. Kablene måtte vært skjult i leddene, som ville ha betydd betydelige tilleggsutgifter i leddområdet samt meislings- og slissklippearbeid. Monumentbeskyttelsesproblemer ville ha krevd komplekse og tidkrevende juridiske og forskriftsmessige godkjenninger.

Jeg er godt kjent med Magdeburg-katedralen og dens vernede historiske struktur - jeg gjennomfører tross alt katedralomvisninger selv. Selv om Schörghuber-brannvernsporter av tre passer godt inn i de visuelle omgivelsene, utgjør tekniske elementer som dørlukkere og røykalarmsystemer en utfordring. GEZEs diskrete hold-åpen-systemer med trådløse moduler sammen med de trådløse takmonterte sensorene er den ideelle løsningen her, fordi det ikke kreves noen kabelforbindelser mellom de overliggermonterte og takmonterte sensorene.

Wagner, Master Carpenter

Hold-åpen-systemer på orgelloftet gir stille og enkel tilgang og brannvern

Et godt eksempel på samspillet mellom brukervennlighet og moderne brannvernstiltak kan man se i tilgangen til orgelloftet, som kan nås via to dører. En side fungerer som en inngang, den andre siden som en utgang – noe som betyr at det ikke er noen flokking når kirkekoret kommer og går. Fordi mange kommer og går til visse tider, er det viktig at dørene lukkes stille og kan holdes oppe om nødvendig – en høytidelig gudstjeneste bør tross alt ikke forstyrres av dører som slamres.

Samtidig må hold-åpen-systemene automatisk lukke branndørene i tilfelle brann for å forhindre spredning av røyk og flammer. Det var spesielt viktig å sette opp nye branndørlukkere for orgelloftet, fordi man kun brukte normale bygningsdører her tidligere. Det var ingen branndørlukkere eller andre brannvernstiltak, kun brannvarslingsanlegg.

To nye brannvernsporter i tre ble produsert av Tischlerei Wagner fra Körbelitz i Tyskland. GEZE TS 5000-dørlukkere med R-glideskinne med an elektrisk hold-åpen-enhet, kontinuerlig justerbar lukkestyrke og integrert åpnedemping sikrer at dørene lukkes stille og holdes oppe om nødvendig. Brann- og røykmelderen integrert i hold-åpen-systemet sørger for at dørene lukkes automatisk i tilfelle brann.

Historisk landemerke og turistattraksjon – Magdeburg-katedralen

Utsikt over Magdeburg-katedralen fra elven. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Den slående Magdeburg-katedralen er byens emblem. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Offisielt er Magdeburg-katedralen, katedralen for St. Katrina og Mauritz, ansett som den første katedralen i Tyskland som er fullstendig utformet i gotisk stil.

Den forrige kirken på stedet hadde nasjonal betydning som gravstedet til den hellige romerske keiser Otto den store. Den originale katedralen ble ødelagt av brann i 1207. Den komplekse konstruksjonen av den gotiske katedralen startet i 1209 og dedikasjonen fant sted i 1363.

Den detaljerte kirkekonstruksjonen tok over 300 år. I 1520 ble de to imponerende kirketårnene fullført – det nordlige tårnet og dets utvendige plattform kan besøkes som en av del av guidede omvisninger.

Besøkstallet viser akkurat hvor viktig den historiske bygningen er i dag: i tillegg til kirkegjengere som deltar på gudstjenester i den nåværende kirken, besøker mer enn 100 000 turister den imponerende gotiske bygningen hvert år.

En oversikt over alle GEZE-produkter i Magdeburg-katedralen

  • Hold-åpen-systemer med tilpassede TS 5000 R- og R-ISM hold åpen-dørenheter
  • Trådløse moduler for tilkobling av trådløse komponenter til GEZE GC 171 hold-åpen-systemer
  • GC 172 trådløs røykmelder for trådløs tilkobling til GC 171 trådløs modul