Casestudier

Høybarokk møter høyteknologi: Røyk- og varmeavtrekksløsninger i Dresden Frauenkirche

Frauenkirche i Dresden, rekonstruert etter de opprinnelige planene, ble gjenåpnet i 2005 etter mer enn ti års byggearbeid. GEZE monterte et tilpasset røyk- og varmeavtrekk for å passe både den historiske strukturen og moderne bygningsstandarder.

Sikkerhetskonsept med moderne vindusteknikk

Imponerende arkitektur, nå med et profesjonelt sikkerhetskonsept. Bilde: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

Imponerende arkitektur, nå med et profesjonelt sikkerhetskonsept.

Siden den ble ødelagt i et katastrofalt bombeangrep i februar 1945, har ruinene til Dresden Frauenkirche vært et anti-krigsminnesmerke. Rekonstruksjonen av kirken begynte i 1994 ledet og planlagt av ingeniørfirmaet IRPO Dresden og ble fullført 30. oktober 2005 med en innvielsesseremoni.

Det skreddersydde røyk- og varmeavtrekket fra GEZE er et sentralt forebyggende brannvernelement i ombygde Frauenkirche og oppfylle de høyeste krav til personlig og bygningsbeskyttelse.

Spesialiserte røyk- og varmeavtrekksløsninger for sikring av rømningsveier

Rundt barokkvindu med røyk- og varmeavtrekk i Dresden Frauenkirche. Bilde: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

Imponerende barokkvinduer med et usynlig integrert røyk- og varmeavtrekk.

I tillegg til sin berømte kuppel, er den nye bygningen lik originalen, med høye i svært høye og vanskelig tilgjengelige områder. Dette viste seg å være den største tekniske utfordringen ved å installere et moderne røyk- og varmeavtrekk. Under en brann må systemet sikre at røyk, forbrenningsgasser og varme kan spre seg på en kontrollert måte, slik at folk kan forlate kirken på en oversiktlig måte og redningsarbeidet kan fortsette uhindret.

Historiske vinduer med skreddersydd vindusmotor

Halvbuet vindu i Frauenkirche med røyk- og varmeavtrekk. Bilde: MM Fotowerbung for GEZE GmbH

GEZE E206-RWA elektrisk lineærmotor på et buet vindu i Frauenkirche.

Moderne røyk- og varmeavtrekk består generelt av minst tre komponenter:

  • et åpningssystem, i dette tilfellet for vinduene til Frauenkirche
  • en nødsstrømforsyningsenhet
  • en brannknapp

Spesifikke tekniske justeringer var nødvendige for å rekonstruere kirken i sin orginalutforming så langt som mulig. Normalt kjører røyk- og varmeavtrekk på en arbeidsspenning på 24 V. Røyk- og varmeavtrekkdrivenheten på de høye vinduene kunne derimot kun leveres med spenning gjennom en lang forsyningslinje. Av estetiske grunner måtte små linjedimensjoner brukes, noe som gjorde at det kun var nødvendig med mindre utsparinger på de innvendige veggene. En tilpasset løsning var nødvendig. Sammen med den tyske foreningen for teknisk inspeksjon (TÜV), valgte planleggingsselskapet et veldokumentert røyk- og varmeavtrekksystem fra GEZE som virker på 230 V strøm. Vinduene i den øvre delen av kirken ble utstyrt med to GEZE E206 vindusmotorer hver på grunn av vekten til de underhengte og overhengte bladene. Vindusteknologien ble inkludert i en spesiell konstruksjon hvis design integreres diskret i bygningen.

Pålitelig røykavtrekk, selv under et strømbrudd

Et viktig sikkerhetsaspekt som alle røyk- og varmeavtrekk må oppfylle er evnen til å jobbe uavhengig av strømnettet. 24 V-systemer sørger for dette ved å bruke et oppladbart batteri integrert i røyk- og varmeavtrekkets nødstrømsforsyningsenhet. Siden røyk- og varmeavtrekket i Frauenkirche brukte en 230 V-variant, ble nødstrømsforsyningsenheten GEZE E260 N 2/1 montert i en spesialversjon. Hele røyk- og varmeavtrekket er forbundet til reservestrømenheten på stedet for å sikre nettuavhengig funksjon uansett situasjon. I det store og det hele er Frauenkirche i Dresden nok et godt eksempel på hvordan svært moderne røyk- og varmeavtrekk fra GEZE kan integreres i historiske bygninger med spesifikke krav.

GEZE-produkter i Dresden Frauenkirche

  • Røyk- og varmeavtrekksystemer (RWA)
  • GEZE E206 vindusmotorer
  • GEZE E260 N 2/1 nødstrømsforsyningsenhet