Casestudier

GEZE trådløse hold-åpen-system brukt i sanering av eldre bygg

Konstruksjon som involverer historiske bygninger innebærer vanligvis kompleks kabellegging for brannvernsløsninger, som takmonterte røykmeldere. Vår unike, velprøvde FA GC 170 trådløse utvidelse for hold-åpen-systemer, som allerede har blitt brukt med hell i renovasjonen og moderniseringen av det bevaringsverdige hovedkontoret til metallindustriens bransjeforening i Dortmund, er det perfekte trådløse alternativet.

Fordelene med FA GC 170 trådløs utvidelse for hold-åpen-systemer:

 • kabelføringer til takmonterte sensorer er ikke nødvendig
 • ingen separat kabellegging, ingen gjennombanking av vegger
 • enkel etterutrusting
 • byggeinnsats og kostnader unngås
 • ideell løsning for bevaringsverdige bygninger og/eller om strukturelle endringer ikke er realistisk/ønsket
 • Planleggingssikkerhet: endring av brannvernskonsept og endring i bruk av dører
 • fleksibelt systemdesign for spesielle strukturelle forhold: testet i samsvar med den europeiske DIN EN 54 25-standarden for brannalarmanlegg
 • Trådløs utvidelsessystem med generell typegodkjenning bygg (DIBt) for hold-åpen-systemer fra GEZE
 • lite vedlikehold: 5 års batteritid

Modernisering av den bevaringsverdige Gründerzeit-villaen

Hovedkvarteret til metallindustriens bransjeforening i Dortmund ligger i en bevaringsverdig klassisk villa. Arbeidet som er gjort i murbygningen, som minner litt om ‘gode gamle dager’, er svært relevant, og takler de viktigste temaene i vårt moderne arbeidsmiljø. Bygningen ble bygget i 1894 i en periode med hurtig industriell ekspansjon i Tyskland. Med sin pene fasade og buede inngang med et karnappvindu over den og de høye takene, var det den første ‘industrivillaen’ som ble bygget i det velstående Prinz-Friedrich-Karl-Strasse-distriktet, som ble etablert rundt 1900. I dag er dette bypalasset en bevaringsverdig bygning – noe som gir utfordringer når det gjelder vedlikehold, renovasjon og moderniseringsarbeid.

Forbedret brukervennlighet takket være nye dørsystemer og optimalt brannvern

Det trådløse utvidelsessettet FA GC 170, den ideelle løsningen for annonserte bygninger.

Det trådløse utvidelsessettet FA GC 170, den ideelle løsningen for annonserte bygninger. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Bransjeforeningens residens kunne ikke lenger oppfylle moderne teknologi- og brukskrav. Renovasjons- og moderniseringsprosjektet pustet nytt liv inn i de rundt 20 rommene i denne treetasjes bygningen. GEZE-dørteknologi gjør den enda mer «levelig», ettersom den gir brukere og besøkende moderne dørkomfort og optimal sikkerhet, i samsvar med nødvendig brannvern.

Nytt brannvernskonsept med automatiske brannvernsporter

Fordi bygningen skulle brukes til et nytt formål, krevde renovasjonen nytenkning av brannvernskonseptet for rømningsveier og branndørlukkere. For å oppnå den ønskede enkle adgangen og en åpen atmosfære, måtte de nye brannvernsportene være åpne ved hjelp av hold-åpen-enheter under dagsdrift – men dørene måtte åpenbart lukke automatisk i en nødsituasjon. Alt dette er mulig takket være branndørlukkere: de automatiske hold-åpen-enhetene for dørene holder branndørlukkerne åpne til de enten lukkes manuelt eller – i tilfelle en brann – lukkes trygt ved at utløserknappen frigjøres.

Større sikkerhet og enklere tilgang med GEZE-dørstøtstenger og hold-åpen-mekanismer

Pålitelig brannvern og universell utforming for brannslukkinger med automatiske og manuelle døråpnersystemer:

 • åpen og tilgjengelig under daglig drift, takket være automatiske hold-åpen-enheter for dører og panikkbeslag
 • automatisk lukking av brann- og røykbeskyttelsesdører i tilfelle en brann

Det skaper utfordringer å restaurere historiske bygninger

Det trådløse utvidelsessettet FA GC 170 muliggjør fleksibel systemdesign for spesielle strukturelle forhold.

Det trådløse utvidelsessettet FA GC 170 muliggjør fleksibel systemdesign for spesielle strukturelle forhold. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Renovasjonen ga fort spørsmålet: hvordan best oppfylle de spesielle behovene til brannvernsporter med hold-åpen-system i denne bevaringsverdige historiske og arkitektoniske perlen? På grunn av de høye takene og at avstanden mellom overliggeren og taket er langt mer enn en meter, trengte man ekstra takmonterte røykmeldere på begge sider av døren. Ekstra kabelføringer i taket er normalt uunngåelig i dette scenarioet. Bygningsdriftsansvarlige, dørkonstruktører og planleggere hadde derfor utfordringen med å la historiske tak – noen av dem hadde bjelker – være urørte.

© GEZE GmbH

Løsningen: en trådløs utvidelse for hold-åpen-system

GEZE FA GC 170 trådløs utvidelse har den store fordelen at det ikke trenger noen ekstra kabler. Kabeltilkoblinger mellom overliggermonterte og takmonterte sensorer og/eller manuelle utløserbrytere er unødvendig og gjør ettermontering og rekonstruksjon mye enklere.

Enkelt montering av trådløs utvidelse for hold-åpen-system

GEZE Service fant det enkelt å feste de ekstra brannvarslerne nødvendig for brannvern til taket. Alle komponentene i FA GC 170 trådløs utvidelse for hold-åpen-system ble koblet til det eksisterende dørlukkersystemet via en trådløs modul. FA GC 170 er derfor en optimal etterutrustingsløsning: takmonterte røykmeldere og utløsermekanismer kan også kobles til uten kabler til den trådløse modulen på de karmmonterte sensorene til andre brannvernslukkere i bygningen – uten behov før dyrt kabelleggingsarbeid.

Gå til det trådløse settet FA GC 170

Monteringen av brannvernsporter kunne ikke vært enklere eller raskere. De måtte også være tilgjengelig, og holdes åpen om nødvendig. Trådløse hold-åpen-systemer fra GEZE innebar at ingen vegger måtte åpnes for kabling til de ekstra takmonterte røykmelderne, som de høye takene krevde. Vi greide å holde strukturen til den bevaringsverdige bygningen intakt ved hjelp av et sikkert og godkjent system, og sparte både innsats og kostnader.

Gerhard Kämper, intern tekniker og medorganisator av renovasjon

DIN-testede trådløse utvidelser med generell typegodkjenning bygg

FA GC 170 trådløs utvidelse for hold-åpen-systemer

FA GC 170 trådløs utvidelse for hold-åpen-systemer

Vi tilbyr en unik løsning for hold-åpen-system med trådløse komponenter, testet etter den europeiske DIN EN 54 25-standarden for brannvarslingsanlegg. Takket være den innovative GEZE trådløse utvidelsen med en generell typegodkjenning bygg (DIBt) for GEZE hold-åpen-system, kunne alternative forlengelsesløsninger og utvidelsesløsninger som ikke oppfyller retningslinjer og godkjenninger unngås, samt tilhørende prosjektrelaterte, kostbare og tidkrevende godkjennings- og tillatelsesprosesser.

FA GC 170 trådløs utvidelse for hold-åpen-system garanterer:

 • testing i samsvar med den europeiske DIN EN 54 25-standarden for brannvarslingsanlegg
 • trådløst utvidelsessystem med en generell typegodkjenning bygg (DIBt) for hold-åpen-systemerfra GEZE
 • lave vedlikeholdskostnader, takket være en lang batterilevetid på åtte år

   

Individuelle servicekonsepter for dørlukkersystemer og brannvern

Det var en vesentlig ting som innebar at vi i GEZE kunne gi et viktig bidrag til å sikre optimale løsninger for brann- og røykverndørlukkere: å bevare konstant kontakt med kundene og partnerne våre. Vi diskuterer kontinuerlig med dem om utfordringene med kommende og fremtidige prosjekter, slik at vi kan bidra med ekspertisen og erfaringen vår for de ulike bygningstypene og bruksområdene helt fra starten – og slik levere den beste løsningen.

Jobber sammen for å koble sammen ekspertise for optimale løsninger

Vi involverte alle bransjene fra den tidligste fasen av prosjektet. Dette gjorde at ingen krav eller problemstillinger ble glemt, ingen inspirerende idé ble ignorert og prosesser kunne gå hånd i hånd i et effektivt nettverk. Til denne historiske bygningen med sine spesielle omstendigheter, jobbet vi med dørekspertene i Dömer Metallbau GmbH i Nordwalde for å implementere manuelle og automatiske brannvernsporter og en trådløs utvidelse av hold-åpen-systemer med trådløse detektorer.

Omfattende service for dørsystemer fra GEZE

Tjenesten vår stopper ikke med leveringen av de trådløse utvidelsene: vi støtter tilgjengelige brannvernsporter og enheter for å holde oppe dører gjennom hele levetiden med tilpasset service og vedlikehold av alle komponenter.

GEZE tilbyr sin omfattende problemfrie pakke for alle dørlukkersystemer, og lover

 • stabilt høy tilgjengelighet
 • pålitelig sikker drift
 • verdiretensjon og utvidet levetid

GEZE-produkter i ‘industrivillabygningen’ i Dortmund

 • Manuelle og automatiske slagdører med utløserknapp (integrert og usynlig): Operativsystemene for TS 5000-dørlukker og Slimdrive EMD-F/R-slagdør betjeningsystem
 • FA GC 170 trådløs utvidelse - Elementer per dør: 1 GC 171 trådløs modul for trådløs kommunikasjon og 2 GC 172 trådløse takmonterte røykmeldere