Røyk- og varmeavtrekk (RWA) og automatiserte ventilasjonssystemer i sportssenteret OYM

I sveitsiske Cham har det oppstått et toppmoderne kompetansesenter for toppidrett og forskning. Dør- og vindussystemer fra GEZE scorer her ikke bare når det gjelder brukervennlighet og automatisert ventilasjon, men gir også toppytelser når det gjelder brannvern, røyk- og varmeavtrekk (RWA) og sikring av rømningsveier.

For toppytelser: Sports- og treningssenteret OYM

Sportssenteret OYM i Cham i Kanton Zug hører til blant de mest moderne sportssentrene i verden. Forkortelsen OYM står for "On Your Marks" – et lånebegrep fra idretten, som betyr "Innta plassene". Og plasser finnes det mange av: Sports- og treningssenteret dekker et bruksareal på 30 300 m² og omfatter blant annet en skøytebane med tribune, tre sportshalller, fire 80-meters sprintbaner og 3000 kvadratmeter treningsareal. I tillegg er 25 dobbeltrom samt toppmoderne treningsrom og et auditorium tilgjengelig for Idrettsutøverne på hotellområdet. 

OYM-fakta

 • Utkast: Lüscher Architekten AG, Zürich
 • Utførelse: Axess Architekten AG, Zug
 • Byggevolum: 150 000 m³
 • Bruksflate inkl. kjellergarasje: 30 300 m²
 • Antall etasjer: 3 under- og 5 overetasjer
 • Investeringssum: 100 millioner CHF
 • 95 % av dør- og vindussystemene er fra GEZE

Toppytelse: Automatisert vindusventilasjon samt røyk- og varmeavtrekk (RWA)

Automatisert ventilasjon og røyk- og varmeavtrekk (RWA) danner et toppteam i sportssenteret OYM.

Automatisert ventilasjon og røyk- og varmeavtrekk (RWA) danner et toppteam i sportssenteret OYM.

Intelligente fasader reagerer aktivt på miljøpåvirkninger.

Intelligente fasader reagerer aktivt på miljøpåvirkninger. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Vi vet alle: Sportslige topprestasjoner og konsentrasjon krever tilstrekkelig oksygen. I sportssentret OYM spiller derfor en god tilførsel av frisk luft og et sunt romklima en viktig rolle i ventilasjonskonseptet. I tillegg er røyk- og varmeavtrekksenheter planlagt i brannvernkonseptet. Automatiske vindusmotorer forener her de høye kravene til kombinasjonen av automatisert naturlig ventilasjon og RWA (røyk- og varmeavtrekk).

MER OM NATURLIG VENTILASJON

Intelligent ventilasjon med automatiserte vinduer

De automatiserte vinduene er forbundet med bygningsstyringsteknikken (GLT). Dermed kan det programmeres tider for når vinduene skal åpnes automatisk. Dette er mer energieffektivt enn manuell ventilasjon, da teknologien reagerer mer pålitelig på romluftkvalitet og miljøforhold enn våre menneskelige sanser. De automatiserte vinduene kan ved behov overstyres manuelt. Hvis det regner og vann kan trenge inn, gir en tilkoblet værstasjon kommandoen om å lukke vinduene hurtig. 

MER OM AUTOMATISK VENTILASJON

Toppteamet: Røyk- og varmeavtrekk (RWA) og rømningsdører

Branndører tjener som rømningsdører og sørger i OYM for sikre brannseksjoner.

Branndører tjener som rømningsdører og sørger i OYM for sikre brannseksjoner. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

ECdrive T2-FR fra GEZE sørger for sikring av rømningsveier i inngangspartier med mye trafikk.

ECdrive T2-FR fra GEZE sørger for sikring av rømningsveier i inngangspartier med mye trafikk. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Røyk- og varmeavtrekksanlegg krever røykavtrekk i øvre bygningsområde og samtidig tilførsel av frisk luft i nedre område. Denne tilførselsluften er viktig for brannslukkingen: Den sørger for en termisk oppdrift, den såkalte kamineffekten, som sørger for hurtigere avtrekk av røykgasser gjennom de automatiserte RWA-vinduene med røyk- og varmeavtrekk eller åpningene i det utvendige taket. I nedre bygningsområde gir denne kamineffekten samtidig et røykfattig luftlag, slik at rednings- og rømningsveier holdes åpne. I sportssentret OYM danner vindus- og dørsystemene et toppteam med hverandre via bygningsstyringsteknikken: Sammen sørger de som naturlig røyk- og varmeavtrekksanlegg (NRA) pålitelig for røykfrie rømnings- og redningsveier.

MER OM SIKRING AV RØMNINGSVEIER
 

Branndører for sikre rømnings- og redningsveier

Branndørene i korridorene samt inn- og utganger til kafeteriaen danner ikke bare sikre brannseksjoner i OYM, men fungerer også som rømningsdører, slik det er regulert i den sveitsiske brannvernstandarden og brannvernretningslinjene til VKF (Vereinigung Kantonaler Feuerversicherungen).

Powerdrive PL-FR, de lineære skyvedør-systemene, er spesielt utformet for store og tunge dører med opptil 160 kg dørbladvekt i rømnings- og redningsveier. De har en rømningsveifunksjon med redundant drivutførelse samt foreskreven integrert nødstrømforsyning, slik at for eksempel nødåpning av rømningsdører også er sikret ved strømbrudd.

Det samme gjelder for ECdrive T2-FR, som sørger for sikring av rømningsveier i inngangspartier med mye trafikk. I forbindelse med profilsystemet GCprofile Therm forbedrer det automatiske lineære skyvedør-systemet dessuten energieffektiviteten til OYM-bygningen, da varmetap i inngangspartiet reduseres.

MER OM BRANNDØRER

Rådgivning, montering og vedlikehold fra ett sted: GEZE som fullservice-partner

GEZE har allerede gitt råd om produktene til arkitektene under planleggingsfasen. Rådgivningen fortsatte deretter med installatører og produktgrupper. Også monteringen og idriftsettingen ble overtatt av GEZE. Og da alt også skal gå uten problemer under drift, ble det inngått en vedlikeholdsavtale med den bygningsdriftsansvarlige.

GEZE-produkter ved sportssenteret OYM

 • K 600 F vindusmotor (24 V) med sammenleggbar spak for røyk- og varmeavtrekk (RWA) og naturlig ventilasjon
 • Slimdrive EMD Invers slagdørsystemer for enkeltfløyede luftinntakssystemer med røyk- og varmeavtrekk
 • Powerdrive PL-FR automatiske lineære skyvedør-systemer for rømnings- og redningsveier for dører med opptil 160 kg dørbladvekt
 • TS 5000 ECline karmdørlukker med glideskinne for barrièrefrie enkeltfløyede dører
 • TS 5000 ISM karmdørlukker med glideskinnesystem for to-fløyede dører med koordinator
 • ECdrive T2 FR automatisk lineært skyvedør-system i rømnings- og redningsveier for dører med opptil 140 kg dørbladvekt