Emner

Forsyningsluft gjennom klimakontroll

Det moderne mennesket tilbringer omtrent to tredjedeler av livet sitt innendørs. Det er tydelig at kvaliteten på inneluften har stor innflytelse på trivselen vår. For å sikre feilfri luftkvalitet og et hyggelig romklima til enhver tid, blir bygninger i økende grad utstyrt med intelligent nattkjøling - for bedre komfort og bedre energieffektivitet.

God inneluft og termisk komfort

Siden vi alle oppfatter miljøet vårt forskjellig, kan det ikke være ett mål og definisjon av velvære». Men det er likevel mulig å skape romforhold der folk føler seg bra. Luftkvalitet og termisk komfort må tas i betraktning når du planlegger bygninger. Dette betyr: CO2-innhold, temperatur, luftfuktighet og luftbevegelse i rommet.

Teknologien her er allerede godt avansert: Romklimaet kan overvåkes og optimaliseres med sensorikk og individuelt valgbare innstillinger. Målene er både trivselen til brukerne av rommet og minimering av energien som brukes til dette formålet. Så vi får trivsel og energisparing i automatisert form: Når det er mennesker i rommet , er det brukernes velvære som bestemmer hvordan klimaet styres, når den ikke er i bruk, er virkningsgraden det viktigste.. Ytterligere fordeler er beskyttelsen av bygningen og bygningenes indre fordi skader forårsaket av gjennomtrengende regnvann eller mugg forårsaket av overdreven fuktighet unngås.

Berøringspaneler muliggjør betjening via et display.

Berøringspaneler muliggjør betjening via et display. © GEZE GmbH

Styring via sensorikk for større luftkomfort

Sensorikk måler inneluftskvalitet på innsiden og solinnstråling, nedbør, vindhastighet og temperatur på utsiden. Oppvarming, kjøling, solbeskyttelsesutstyr og automatiserte vinduer styres deretter på grunnlag av disse sensordataene. CO2-konsentrasjonen er den viktigste indikatoren for kvaliteten på inneluften. CO2-innholdet i inneluften øker med antall mennesker og varighet av oppholdet, så vel som intensiteten i deres fysiske aktiviteter. Jo høyere CO2 belastning i rommet, jo mer forsyningsluft krever kontrolleren.

Romstyring, ofte også med berøringsskjermer, fungerer som drivenheter i de enkelte rommene. De er brukergrensesnittet til bygningen, dvs. brukerne kan selv velge romtemperatur. Kjøling gjennom klimaanlegget og forsyningsluft gjennom automatiserte vinduer koordineres.

Klimakontroll i en gymsal med naturlig ventilasjon

Klimakontroll i en gymsal med naturlig ventilasjon © Exorbitart / GEZE GmbH

Tidsstyrt romventilasjon og valgbare scenarier

Klimakontrollen muliggjør også tidsstyrte komfortfunksjoner som automatisk åpning og stenging av vinduer, rullegardin eller persienner på bestemte tider av døgnet. Intensiv ventilasjon, den såkalte forsyningsluftsspylingen, kan for eksempel finne sted før de første ansatte kommer. Om sommeren bruker funksjonen 'nattlkjøling' kjølig nattetid og tidlig morgenluft for å kjøle rommene naturlig og dermed spare energikostnader for avkjøling.

I tillegg kan du velge forskjellige scenarier eller forskjellige energinivåer for hvert rom, for eksempel komfort, ventemodus, økonomi (nattreduksjon) eller bygningssikring. Scenariene kan byttes via tidsprogrammer, nærværsregistrering eller manuelle betjeningsknapper. Ytterligere mulige scenarier med optimale verdier for belysning, ventilasjon og solbeskyttelse kan velges i tillegg, f.eks. møter, presentasjoner eller kontorarbeid.

Kommunikasjon via å bygge busser eller radio

Ulike bussystemer (f.eks. KNX eller BACnet) er tilgjengelige for å muliggjøre pålitelig kommunikasjon mellom aktuatorer og sensorer. Trådløse utvidelser (inkludert ZigBee, Z-Wave, EnOcean eller KNX-RF) brukes også. Disse gjør det mulig å automatisere bygninger i ettertid, uten behov for kompleks kabling.

Kjennetegn på nattkjøling

GEZE ventilasjon og klimakontroll

GEZE-klimakontroll for kontrollert naturlig og energisparende ventilasjon kompletterer GEZE-vindusmotor og røyk- og varmeavtrekksanlegg (RWA)-programmet. Røyk- og varmeavtrekksanlegg (RWA)-systemene kan også utvides med sensorikk og styringelementer og kan integreres i bygningsteknikksystemer.

Via IQ-boksen KNX-grensesnittmodul muliggjør GEZE enkel integrering av automatiserte vindusmotorer i KNX-miljøer – for intelligent interaksjon mellom vindusmotorer og sensorikk. Andre KNX-kompatible systemer og drivenheter eller bygningstekniske komponenter, for eksempel solskjermingssystemer, varmestyringer eller klimaanlegg, kan også kobles til GEZE klimaregulering.

GEZE tilbyr mange muligheter for automatisering av romklimakomponenter. Vår helautomatiske styring er prosjektspesifikk, ekstremt fleksibel og enkel å utvide.

Sven Kuntschmann, leder for vindusteknikk

Med IO 420-grensesnittmodulen blir alle GEZE-systemkomponenter 'nettverk'. Automatiske dørsystemer, ventilasjonsteknologi og røyk- og varmeavtrekksanlegg (RWA) samt sikkerhetssystemer kan integreres i overordnet bygningsstyringsteknikk via BACnet for å automatisere funksjonene. GEZE gir dermed et bidrag til Smart Building gjennom intelligent byggnettverk.

Siden kravene til klimakontroll og sofistikerte ventilasjonsstyring er veldig forskjellige, planlegges disse løsningene individuelt avhengig av byggeobjekt. GEZE Customer Solution Team hjelper deg gjerne med konsept og planlegging.

GEZE-serien av tjenester og produkter for klimakontroll

 • Drivsystemer for lufting og ventilasjon
 • Ventilasjonsløsninger: enkel åpen / lukket styring av individuelle vinduer eller grupper av vinduer til omfattende sentralstyringer
 • Komfortløsninger for automatisk ventilasjon avhengig av vær, temperatur og luftkvalitet
 • Enkle radiobaserte løsninger for individuelle rom opp til komfortable rom / bygningsstyringsystemer som kan kontrolleres via en moderne berøringsskjerm
 • Intelligente RWA-styring muliggjør også ventilasjonsfunksjoner

Gå til GEZE IQ box KNX-grensesnittsmodul

Gå til GEZE MBZ 300 N24 styresentral nødstrøm

Gå til GEZE Slimchain universalkjedemotor

Systemeksempel: Gymsal med RWA og klimakontroll

Diagram over klimakontroll i en idrettshall

Diagram over klimakontroll i en idrettshall © Elsner Elektronik GmbH / GEZE GmbH

Et bygg med forskjellige rom fungerer som et eksempel: gymsal, inngangsparti, teknologirom, garderober og dusjrom.

Produkt video

Sofistikerte løsninger fra ett sted

GEZE klimakontroll er kundespesifikke applikasjoner som består av kombinerte RWA og ventilasjonssystemer. Med kundeløsninger fra GEZE drar du fordel av sofistikerte, individuelle løsninger som tilbyr best mulig sikkerhet og bekvemmelighet. Og alt dette fra ett sted. Kontaktpersonen din vil svare på alle spørsmålene dine, fra den første ideen helt til idriftsetting.

 • Naturlig automatisk ventilasjon har en veldig høy aksept blant sluttbrukere, spesielt hvis de kan gripe inn manuelt (f.eks. med lokale ventilasjonstaster).
 • Et ventilasjonskonsept basert på naturlig ventilasjon minimerer eller unngår planlegging av ventilasjonssjakter i bygningen. Sammenlignet med mekanisk ventilasjon, er det ikke nødvendig med ytterligere ventilasjonsåpninger i fasaden og dermed påvirkes ikke den arkitektoniske utformingen av fasaden.
 • betjening med lite støy (ingen viftestøy)
 • lavere investerings-, installasjons- og vedlikeholdskostnader enn mekaniske ventilasjonssystemer
 • Konsultasjonsvennlig, pålitelig planlegging, skalerbar:
  Med de kompakte styremodulene kan forskjellige ventilasjonskonsepter (individuelle, gruppe, sentrale styringer) enkelt planlegges og skaleres.

Installasjon, idriftsetting og bruk er enkelt

Vi tilbyr enkel montering og idriftsetting, f.eks. med kretsdiagram og beskrivelse av individuelle frekvensomformere. Dette reduserer feilkilder og sikrer rask tilkobling. Skalerbarheten til styringen gir maksimal fleksibilitet og reservedelene kan lagres i servicekjøretøyet, da bare noen få kontrolltyper er i bruk.

Komfort og frihet

GEZE er din partner i alle faser av planleggingen. Fra den første konsultasjonen, til montasje- og ettersalgstjenesten. Takket være vår bransjekunnskap kan vi raskt anbefale individuelle eiendomsløsninger, ettersom tilnærmingene her ofte er veldig like.

GEZE nattkjøling lover:


Komfort

 • automatisk ventilasjon og manuell intervensjon mulig
 • intuitiv sentral styring via en moderne berøringsskjerm eller ganske enkelt via lokale trykknapper (avhengig av løsning)


Frihet

 • 'Ekte' forsyningsluft
 • manuell intervensjon via trykknapp