Casestudier

Karuselldører og forebyggende brannvern på ÖAMTC i Wien

Hovedkvarteret for den østerrikske bil-, motorsykkel- og reiseklubben ÖAMTC i Wien er et symbol på mobilitet og sikkerhet. Bygningen gir effektivitet og rask kommunikasjon hver dag – implementert med moderne teknologi fra GEZE. Roterende dører, brannvernsporter og automatiske vindusåpnere sikrer en jevn strøm av personer, naturlig ventilasjon og forebyggende brannvern.

Transparent og åpen – ÖAMTC Mobility Centre i Wien

Lys og barrierefri med moderne karuselldører fra GEZE. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Lys og barrierefri med moderne karuselldører fra GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Mobilitet og hastighet er inspirasjonen for arkitekturen i det imponerende nye hovedkvarteret til den østerrikske bil-, motorsykkel- og touring-klubben, ÖAMTC. Den nye bygningen til 76 millioner euro står i en av Wiens viktigste trafikkakser, sørøst-tangenten av motorveien A23.

Wien-arkitektene Pichler & Traupmann realiserte ideen i en buet, sirkulær og stjerneformet arkitektur med åpne og gjennomsiktige romforbindelser. Alle viktige områder er ordnet rundt en vertikal akse. Betydningen av det raske samspillet og utvekslingen mellom områdene kan også sees i det sentrale, transparente atriumet, med dets sirkulære balustrader, som er forskjøvet til hverandre og stablet oppover.

Iøynefallende element og ‘knutepunkt’ i foajeen – karuselldører fra GEZE

Automatiske karuselldørsystemer fra TSA 325 NT-serien i ÖAMTC Mobility Centre i Wien. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Automatiske karuselldørsystemer fra TSA 325 NT-serien i ÖAMTC Mobility Centre i Wien. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Karuselldører fra GEZE ved hoved- og sideinngangene forbinder utsiden og innsiden og sørger for estetisk ensartethet i glassfasaden. Slagdøren, med sine fint innrammede trommelvegger og blader, skaper en innbydende lys og gjennomsiktig effekt. Glasskantene til karuselldøren er dekket av diskrete aluminiumsprofiler. Den høykvalitets profilfinishen med avrundede kanter gir et snev av eleganse.

Et komfortabelt klima og stille omgivelser takket være isolerende karuselldører

Karuselldørene fungerer ikke bare som inngangsdører for personell, de skiller også innsiden fra det utvendige klimaet. Tilluft blir ute. Luftportenheten utstyrt i taket gir ekstra beskyttelse mot innkommende kald luft. På grunn av den isolerende effekten av karuselldørene, holder bakgrunnstøy fra motorveien seg utenfor – en kjærkommen fordel fordi inngangene ligger på samme høyde som kjørebanene.

Karuselldører gir enkel tilgang og sikkerhet

Medlemmer, besøkende og ansatte på ÖAMTC Mobility Centre bør selvsagt nyte godt av enkel tilgang mens de kommer og går. Karuselldører fra GEZE er en optimal løsning. Den halvautomatiske karuselldøren TSA 325 NT bruker den automatiske posisjoneringsautomatikken til å tilbakestille bladet til startstilling etter å ha kommet inn, slik at neste ‘passasjer’ kan tas imot.

GEZEs karuselldører har høye sikkerhetsstandarder: Kontakt med stengekantene utløser en nødbrems og hindrer at hender eller objekter settes fast mellom trommelveggene og sidehengende fløyer. Automatisk begrensning av rotasjonshastigheten til dørbladene garanterer sikkerhet når man kommer inn i nye ÖAMTC Centre.

Brannvern og universell tilgang i ett – dørlukkere fra GEZE

Med intelligente vindussystemer for forebyggende brannvern (SHE) av GEZE. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Med intelligente vindussystemer for forebyggende brannvern (SHE) av GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Moderne dørlukkerteknologi gir forebyggende brannvern for barrierfrie rømnings- og redningsveidører i etasjene. Dørlukker med frisvingfunksjon av typen GEZE TS 5000 EFS lar for eksempel personale gå gjennom dørene uten at det kreves for mye kraft for å åpne eller lukke dem. Hold-åpen-funksjonen gjør at døren kan stoppes på slutten av fri-sving området. Hold-åpen-funksjonen forhindrer at dører lukkes på en ukontrollert måte – for eksempel på grunn av trekk – eller stopper i rommet.

Brannbeskyttelsesdører med friløp- og komfort hold åpen-funksjon med dørlukkerteknologi fra GEZE. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Brannbeskyttelsesdører med friløp- og komfort hold åpen-funksjon med dørlukkerteknologi fra GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Viktig for brannvern: Døren lukkes fortsatt automatisk i tilfelle brann. Dørene lukkes alltid trygt når de slippes. Dørlukkerne kan settes opp på ulike måter opptil den høyeste lukkekraften EN, 6 og kan brukes på brann- og røykkontrolldører med enkelt- og dobbeltfløy.

GEZE TS 5000 IS-dørlukkere med funksjonene friløp og hold-åpen sikrer at begge bladene til de asymmetriske brannvernsportene med dobbeltfløy lukkes i riktig rekkefølge. Den integrerte koordineringen holder det aktive bladet oppe til de passive bladene er lukket for å sikre en trygg lukking av dørene i tilfelle brann. TS 5000 E-ISM-versjonen tilbyr også en elektromekanisk hold-åpen-funksjon i glideskinnen, så å holde disse dørene åpne kan reguleres med variabel justering.

Naturlig ventilasjon: automatiserte vinduer med ‘intelligente’ drivenheter

Å holde rømnings- og redningsveier røykfrie er hovedprioritet. Dette gjør at alle får tilgang til trygge områder så raskt som mulig i tilfelle fare. GEZE-røykavtrekk (SHE) er dobbelt så nyttig i den store testhallen: trekkraften deres sikrer pålitelig og trygt røykavtrekk i tilfelle brann samt dag-til-dag-ventilasjon.

Powerchain-synkronkjedemotoren åpner de store verkstedsvinduene med høy kraft og et slag på opptil 80 centimeter. I tilfelle brann, lukkes vinduet automatisk helt på mindre enn 60 sekunder. Den integrerte styreenheten gjør vindusmotorene lette å kombinere og sikrer sekvensiell og trygg åpning og lukking av vinduene, samt synkronisering av opptil tre drivenheter.

Powerchain-drivenhetene fra GEZE IQ windowdrive-serien er ‘intelligente’. De kan integreres i KNX-bygningssystemer som direkte bussdeltakere for kontrollert og naturlig ventilasjon.

GEZE SHE 110-systemer med spindeldrev i tandemversjon er en optimal løsning for de store takvinduene i testhallen. Vindusmotorsystemene er en kombinasjon av IQ windowdrive E 250-spindeldrevet i dørbladinstallasjon og et mekanisk konsollsett med låsefunksjon. Når røyk og varme må trekkes av, sikrer de tunge og store vindusbladene i ÖAMTC Mobility Centre maksimale åpningsbredder på bare ett minutt, og forbedrer dermed brannvernet.

GEZE-bidraget til mobilitet på ÖAMTC i Wien Erdberg:

  • Bygningsekspertise: Skreddersydde løsninger i samarbeid med alle involverte i konstruksjonen for å forbedre driftsprosesser – fra å håndtere besøksstrømmer til optimal matservicelevering i kafeteriaen
  • Utseende og design: Integrasjon av dør- og vindussystemer for harmonisk estetikk
  • Roterende dører fra GEZE TSA 325 NT-produktserien som matcher glassestetikken til fasaden
  • Barrierefrie brannvernsporter for forebyggende brannvern
  • Intelligente vindussystemer og automatiske vindusåpnere for forebyggende brannvern og naturlig ventilasjon