EM 2024 - Sikkerhet ved store arrangementer

Stadioner er multifunksjonelle bygninger: supportere, lag og støtteapparat, media - alle trenger sine egne rom og innganger. Det er mange mennesker og mye teknisk infrastruktur som jobber i bakgrunnen for at en forestilling eller konsert skal gå som smurt. Akkurat som andre arenaer for store arrangementer stiller stadioner høye krav til bygningsautomasjon.

Benecke, Europamesterskapet i fotball for menn 2024 er rett rundt hjørnet. Gleder du deg allerede til det?

Absolutt! Det kommer helt sikkert til å bli kjempegøy, og jeg krysser fingrene for at det tyske laget i det minste tar seg til semifinalen. Og jeg ønsker oss alle en god og smidig fotballfest.

Som ekspert på bygningsautomasjon og sikkerhet, kan du bare nyte fotballen på store arrangementer som EM, eller tenker du også på de driftsansvarlige som arrangerer disse arrangementene?

Jeg tar faktisk en privat titt på alle offentlige steder for å se hvilke leverandører som er installert innen automatiske dører, brannvern, barrièrefrihet eller generelt for bygningsautomatisering. Men det har ingenting å gjøre med at jeg føler meg utrygg. Tvert imot: Nettopp fordi jeg arbeider med dette profesjonelt, vet jeg hvor høye standardene er når det gjelder barrièrefrihet, bygningssikkerhet og brannvern i Tyskland, og hvor alvorlig de blir tatt. Jeg er rett og slett nysgjerrig på å se om GEZE-løsninger er i spill, og selvfølgelig hvordan konkurrentene implementerer kravene.

Hvilke sikkerhetsaspekter (brannvern, rømningsveier, barrièrefrihet) spiller den største rollen på et stadion?

Nødutgang Tissot Arena Biel med RWA K 600

Bygningssikkerhet og barrièrefrihet spiller en spesielt viktig rolle på stadioner. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Her må det skilles mellom to ulike aspekter ved sikkerhet: På den ene siden det som på engelsk omtales som safety, som ganske godt kan oversettes med bygningssikkerhet i forhold til personbeskyttelse. På den annen side handler det om security. Dette refererer til den typen sikkerhet som har å gjøre med publikumsstyring, adgangskontroll, alarmsystemer, videoovervåking og vektere. Med andre ord, alt der uautoriserte eller til og med voldelige handlinger skal forhindres.

Hos GEZE er vi hovedsakelig aktive innen bygningssikkerhet: fra automatiserte løsninger for dører og vinduer, som vi også kan sette opp for svært tilpassede krav, til løsninger for å sikre barrièrefrihet og brannvern, til Connectivity-løsninger for integrering i bygningsstyringssystemer. 

Når et stadion eller en arrangementshall er "tom", er bygningsbeskyttelsen hovedsakelig teknisk. Jo flere mennesker som befinner seg i bygningen under et arrangement, desto større grad av organisatorisk beskyttelse må det være med arrangører, sikkerhetspersonell osv. Som regel er det nettopp disse personene som kontrollerer hvem som har hvilke fullmakter og autorisasjoner, for eksempel til å oppholde seg i VIP- eller presseområdet. Selvfølgelig spiller bruk av teknologi også en rolle her, men den tjener først og fremst til å støtte menneskene som sørger for sikkerheten.

Connectivity Experte Markus Benecke

Våre Connectivity-eksperter Christoph Keller og Markus Benecke presenterer bygningsautomatiseringsløsningen myGEZE Connectivity. © GEZE GmbH

Begge aspekter av sikkerhet kan samles i en integrert løsning for bygningsautomasjon. Dette er for eksempel tilfelle når folk i kontrollrommet på en stadion også får vist status for dører eller innganger og om det er et mulig behov for handling eller intervensjon. Det er her GEZE Connectivity-løsningene kommer inn i bildet, spesielt myGEZE Control: Systemet gjør det mulig å nettverktilkoble GEZE dør-, vindu- og sikkerhetssystemer og integrere dem sentralt i et bygningsadministrasjonssystem. I tillegg kan myGEZE Visu brukes som en utvidelse av myGEZE Control som et visualisering- og brukergrensesnitt for alle tilkoblede produktsystemer.

Hvordan støtter GEZE stadion- eller driftsansvarlige med bygningsautomatisering?

GEZE kan dekke hele spekteret av automatisering innen bygningssikkerhet: fra individuelle automatiserte løsninger for dører eller vinduer til et komplett integrert automatiseringskonsept for hele bygningen. Dette inkluderer konseptet for rømnings- og redningsveiteknologien og røyk- og varmeavtrekksanleggene (RWA) , samt integrering i den overordnede bygningsstyringen. Vi fokuserer ikke bare på nye bygninger: Vi har lang erfaring med modernisering og etterutrusting av eksisterende bygninger, spesielt verneverdige bygninger.

Tjenesten vår starter allerede på planleggings- og prosjekteringsstadiet: Vi kan bidra med mye erfaring helt fra starten av for å sikre at bygningens sikkerhetskonsept fungerer i praksis og ikke bare på papiret. GEZE har også et spesialisert fokus. Det betyr at vi har eksperter for alle faser av bygningens livssyklus og for de enkelte arbeidsområdene og produktgruppene som er ansvarlige for automatiseringsløsninger. Vi kan støtte arkitekter og ingeniørfirmaer like kompetent som vindusprodusenter, elektrikere og systemintegratorer. Og over hele Europa.

Tusen takk for intervjuet. Skål for et vellykket og sikkert EM 2024 i Tyskland!