Casestudier

Brukervennlighet og tilgjengelighet for det nye offentlige biblioteket i Stuttgart

Nye Stuttgart offentlige bibliotek har 500 000 medieenheter over to etasjer under bakken og ni etasjer over bakken. GEZE bidro til tilgjengelighet og sikkerhet på det nye offentlige biblioteket med skyvedørsystemer og brannsikkerhetsløsninger av høy kvalitet.

En sentrumsmonolitt som en ‘oase av ro'

Det offentlige biblioteket på Mailänder Platz er en ‘oase av ro'. Bilde: Lazaros Filoglou for GEZE GmbH

Det offentlige biblioteket på Mailänder Platz © GEZE GmbH

‘Offentlig bibliotek på Mailänder Platz' er det offisielle navnet til nye Stuttgart offentlige bibliotek, som åpnet dørene på slutten av oktober 2011. Köln-arkitekten Eun Young Yi designet den som en ‘frittstående, monolittisk struktur' med 44 m lange sider og en høyde på 40 m.

Bygningsskallet består av en dobbel fasade med en utvendig fasade som et lag glassmur og en innvendig stolpe/stang-konstruksjon som varmeisolasjon for bygningen. Med denne andre fasaden skiller, Young Yi, som designet det nye biblioteket som en struktur med et indre fokus, bok- og kulturverden fra den travle verdenen utenfor. Passasjene mellom bygningsdekslene kan brukes som en promenade. Om kvelden lyser de blått.

Lyshet og tilgjengelighet kjennetegner bygningskomplekset

Visning av lesegalleriet og overlyset i Stuttgart offentlige bibliotek. Bilde: Lazaros Filoglou for GEZE GmbH

Lys og åpen: Utsikt over lesegalleriet under det sentrale overlyset over døren © GEZE GmbH

Det er tre sentrale romområder ordnet oppå hverandre i kjernen av biblioteket:

  • Møterommet i kjelleren
  • Et 14x14x14 m kvadratisk, nøytralt designet sentralrom som strekker seg over fire etasjer. Dette danner det symbolske hjertet av biblioteket og fungerer som bygningens romslige og meditative midtpunkt.
  • Et åpent lesegalleri, også i fire etasjer, strekker seg terrasseaktig på tvers av hovedrommet. Galleriene og bokhyllene går fra gulv til gulv, og gir galleriet en åpning mot himmelen.


Inspirasjonen bak dette imponerende designkonseptet var Paris’ 1700-talls ‘Bibliothèque Nationale de France'. Toppmoderne dør- og vindusteknikk supplerer den lyse, åpne estetikken til Stuttgart offentlige bibliotek.

Tilgjengelig brukervennlighet i redusert design

Besøkende kommer inn i den ringformede foajeen gjennom høye døråpninger med vindfanger på alle fire sider av bygningen. De doble helautomatiserte slagdørene med dobbeltfløy med GEZE Slimdrive EMD F-IS sidehengte bladdrivenheter håndterer stille og komfortabelt strømmen av personer som kontinuerlig går inn og ut. Dørene representerer symbolsk det de besøkende forventer: komforten og stillheten i et moderne bibliotek med et puristisk design.

Aktiveringsbryterne som er integrert i dørknottene, gjør at et forsiktig trykk alt som skal til for å starte lydløs åpning av høye dører. Radarbevegelsessensorer og sensorstriper integrert diskret i døren unngår også kollisjoner mellom fotgjengere og døren. Det slanke sidehengte bladdrevet, kun 7 cm høyt, med en usynlig integrert koordinering, understreker det diskrete dørdesignet og det hvite, reduserte designet til hele inngangsområdet.

Automatiske sidehengte bladdrivenheter for forebyggende brannvern

Kombinasjonen av tilgjengelighet, brannsikkerhet og design skapt av GEZE-systemprodukter, har mesterlig blitt implementert nesten overalt i biblioteket. Brannsikkerhet spiller en grunnleggende rolle i denne komplekse strukturen hvor det konstant er hundrevis av personer. Automatiske brannvernsporter med ett blad, med aluminiumsrammer og diskrete, kompakte Slimdrive EMD-F sidehengte bladdrivenheter, finnes i inngangene til lesegallerinivåene. De samme dørløsningene ble realisert for korridor- og dørseksjonsdører i de individuelle etasjene. De veldokumenterte GEZE-dørlukkerne, spesielt de fra TS 5000-serien, har også blitt montert på en rekke dører i alle etasjer.

Praktiske skyvedørsystemer i brannsikkerhetsdesign

Et felles produkt fra GEZE og Hörmann: automatisk tilgjengelig T30 skyvedørsystem i brannsikkerhetsdesign. Bilde: Lazaros Filoglou for GEZE GmbH

Skyvedørsystemer i inngangen til lesegalleriet © GEZE GmbH

De fire travle inngangene til lesegalleriet i andre etasje, direkte over ‘hjertet' av biblioteket, ble utstyrt med helautomatiserte lineære skyvedører. Herfra beveger besøkende seg mellom etasjene ved hjelp av trappesatsene. De fullstendig innglassede automatiske T30 brannsikkerhetsskyvedørsystemene kombinerer tilgjengelighet og forebyggende brannvern med komfort og brukervennlighet. Mangelen på føringsskinner i korridorområdet gjør at skyvedørene er enkle å navigere og barrierfrie i normaldrift.

I tilfelle brann lukkes dørene automatisk for å beskytte mot branndørlukker – selv om den automatiske dørens hold åpen-funksjon ble brukt tidligere. De smale drivenhetene ble diskret integrert i losholtdekselet, sammen med den kombinerte radarbevegelsessensoren for aktivering og beskyttelse av døren. En displayprogrambryter med nøkkelbryter for beskyttelse av døren mot uautorisert drift ble inkorporert i dørstolpen og sideveggen til bokhyllene.

GEZE-produkter i Stuttgart offentlige bibliotek

  • Slimdrive EMD F-IS sidehengte bladdrivenheter
  • Slimdrive EMD F sidehengt bladdrivenhet
  • Dørlukkere i GEZE TS 5000-serien
  • Displayprogrambryter med nøkkelbryter