Casestudier

GEZE skyvedørsystemer åpner for forhistoriske hulemalerier

Med over 2000 kunstneriske fremstillinger av dyr, er ‘Lascaux-grotten' - først oppdaget i 1940 i Dordogne-regionen i Frankrike - en av verdens mest imponerende vitnesbyrd av forhistorisk historie. GEZE var involvert i den tredje, og for øyeblikket mest involverte kopien av hulene, som gir besøkende fra hele verden et realistisk inntrykk av de unike maleriene.

Oppdaget ved en tilfeldighet i 1940: Menneskehetens eldste kunstverk

Veggmaleriene i de originale Lascaux-hulene har blitt datert til minst 17 000 f.Kr, og er ansett å være et av de eldste vitnesbyrdene om menneskelig kreativitet. De ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1940 av fire gutter som vandret gjennom en skog nær byen Montignac – og skapte store bølger; De forhistoriske maleriene - de best bevarte av sitt slag i Europa til nå – ble funnet i ulike varianter og på ulike faser av gjennomføringen. De inkluderer 2000 figurer og malerier, der nesten alle illustrerer dyr. Hulene ble erklært som en verdensarvsted fra UNESCO i 1979.

Kopier som ligner på originalen bevarer hulemaleriene

Glassfasade av det internasjonale senteret for hulemalerier. Bilde: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Glassfasade av det internasjonale senteret for hulemalerier © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Mange tusen besøkende har gått gjennom hulene siden 1948, for å beundre oksene, uroksene, bisonene, bøflene, villhestene, hjortene og bjørnene målt på eller inngravert i steinrelieffen med en tredimensjonal effekt. Den forhistoriske kunsten begynte å få skader, og derfor ble hulene stengt for offentligheten fra 1963.

Etter to vellykkede kopier av den legendariske ‘Lascaux-grotten', har den tredje og mest vellykkede kopien blitt åpnet på foten av hule, med det offisielle navnet 'Centre International d'Art Pariétal - Lascaux IV' (Internasjonalt senter for hulekunst). Den tredje kopien var nødvendig fordi de første to kopiene hadde nådd sine grenser på grunn av den konstante av besøkende.

Fakta og tall

 • 8500 m² totalt overflateområde
 • 900 m² kopier av hulevegger
 • Mer enn 2000 malerier som er livaktige
 • Alder på originalbildene: minst 19 000 år
 • Totalkostnader: nesten €60 millioner

Hulearkitektur med moderne bygningsteknikk

'Lascaux IV' er en komplett kopi av originalen. Den 150 m lange skarpkantede bygningen, med en enkelt sidefasade og en fullstendig innglasset takfasade, skyves tilbake i fjellet og gjenspeiler ruten mellom skogåsene og dalen. Den innbefatter et undergrunnskompleks av kamre og tunneler - en kopi av hulen som holder seg tro mot originalen, med 900 kvadratmeter hulevegger.

Hulen, som tiltrakk seg internasjonal oppmerksomhet, ble designet av et arkitektteam fra det norske firmaet Snøhetta, sammen med rundt 40 kunstnere og 150 organisasjoner til - alt ved hjelp av toppmoderne bygnings- og museumsteknologi. Eksperter fra byggekonsulentselskapet fra Bordeaux og prosjektledelsesfirmaet VPEAS ledet prosjektet. Valget av byggeelementer var resultatet av deres ekspertise og mange års erfaring med museumsbygninger - inkludert valget om å bruke dørteknologi fra GEZE.

GEZE er en av de få virksomhetene som tilbyr multifunksjonsdører som oppfyller arkitektenes designkriterier samt oppfyller sikkerhetskrav.

Xavier Favand, bygningsekspert fra byggekonsulentselskapet VPEAS

«GEZE-prosjektporteføljen har leverte perfekte løsninger for dette unike objektet. De automatiske dørsystemene og dørlukkerne fra GEZE kombinerer funksjonaliteten og den minimalistiske estetikken som du trenger for de mest betydelige arkitektoniske objekter. GEZE er et av de får firmaene som tilbyr multifunksjonsdører som oppfyller arkitektenes designkriterier samt oppfyller sikekrhetskrav,» sier Xavier Favand, bygningsekspert fra byggekonsulentselskapet VPEAS.

GEZE skyvedørsystem veiledning til besøkende

Dørteknologi fra GEZE på det internasjonale senteret for hulemalerier. Bilde: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Dørteknologi fra GEZE på det internasjonale senteret for hulemalerier © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

De utvendige dørene for de to romslige vindfangene som består av to automatiske skyvedørsystemer med Slimdrive SL NT-drivsystemer er fint integrert i den imponerende glassfasaden til bygningskomplekset. Den samme løsningen ble valgt for de innvendige dørene til vindfangene, med Slimdrive som bare er 7 cm høy.

Med en høyde på 3 m og en tilgangsbredde på over 2 m, muliggjør også de doble skyvedørsystemene komfortabel, tilgjengelig inngang til foajeen, selv med et maksimalt antall besøkende. De automatiske dørene er utstyrt med toppmoderne styringsteknikk;

 • Åpningsbredden, hold åpen-tiden og lukkehastigheten kan justeres individuelt
 • Hold-åpen-tiden justeres automatisk i samsvar med frekvensen av besøkende som passerer
 • Overflødig designet drivenhets- og styringsteknikk for trygg evakuering i nødsituasjoner

Svarte automatiske skyvedører passer med stilen til hulen

Inngang til kopihulene med automatisk Slimdrive SL NT-skyvedørsystem. Bilde: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Inngang til kopihulene © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Ideen er at besøkende skal få de samme førsteinntrykkene som de fire ungdommene som oppdaget hulen så ekte som mulig. For å få dem i rett humør går besøkende gjennom en mørk sone for å komme inn i et med to automatiske Slimdrive SL NT-skyvedørsystemer med ett blad ordnet en etter en. Dype svarte dørblader understreker følelsen av før man kommer inn i den 240 m lange kopihulen med sitt unike bildegalleri. Bak disse dørene vil besøkende finne en lærerik hinderløype som bruker den nyeste virtuelle bildeteknologien for å kode og forstå steinaldermaleriene og gi masse informasjon om hulene.

Manuell brannvernsport i inngangen til den lærerike hinderløypen

Inngang til utdanningshinderløypen via en manuelt asymmetrisk delt brannvernsport. Bilde: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Manuell asymmetrisk delt branndør © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Den lærerike hinderløypen nås via en manuell brannvernsport med dobbeltfløy som gjør det enklere for museumspersonale å slippe inn besøkende, hvis antall ellers ville ha vært begrenset.

GEZE dørlukkersystemer tilbyr optimale løsninger for asymmetrisk delte branndører: styring for lukkerekkefølge, integrert usynlig i de slanke linjeskinnene, sikrer at det aktive bladet holdes åpent til skåtefløyen er lukket. Etter bruk - og spesielt når folk flukter i tilfelle fare - lukkes begge blader igjen, slik at døren opprettholder sin brann- og røyksikkerhetsfunksjon.

Automatiske slagdører forbinder utstillingsområder

Den lærerike hinderløypen består av en serie utstillings- og rom.

 • ‘Théatre de l’art pariétal’ fremhever den store betydningen Lascaux-grotten har hatt i internasjonal hulemaleriforskning
 • En 3D-kino lar besøkende utforske en av de opprinnelige hulene ned til minste detalj
 • I ‘Galerie de l’imaginaire’ får man en interaktiv presentasjon av forbindelsene mellom hulemalerier og moderne kunst

Forbindelsesdørene mellom rommene er spesielle lydtette dører som forhindrer at støy fra demonstrasjoner trenger inn i det neste rommet. De automatiske slagdørene lukker seg selv så snart en filmfremvisning starter, og åpner når den er slutt. Sensorer sikrer de nødvendige sikkerhetsnivåene ved de tunge lydtette dørene.

De effektive Powerturn-drivsystemene (også i 7 cm design) flytter dørbladene stille og enkelt, og har også vist seg å være en ideell løsning for en trygg og rask strøm av besøkende mellom rommene. Takket være en smart swing-funksjon, kan dørbladene også åpnes enkelt til tross for vekten.

En slagdør med dobbeltfløy slipper besøkende ut av utstillingen

Utdanningshinderløypeutgang: automatiske dobbeltfløy TSA 160 NT-IS-døråpnersystemer med integrert koordinering. Bilde: Jean-Luc Kokel for GEZE GmbH

Automatiske TSA 160 NT-IS-døråpnersystemer med dobbeltfløy © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Besøkende forlater det siste fremvisningsrommet via en automatisk slagdør med dobbeltfløy, som håndterer den kontinuerlige åpningen og lukkingen av dørbladene komfortabelt og pålitelig med TSA 160 NT-IS drivenheter. Døren kan brukes særlig fleksibelt via den andre, mindre behovsfløyen.

Bevegelsesparametrene til begge dørblader kan også justeres individuelt på denne automatiske døren. I tilfelle en nødsituasjon, kan døren også åpnes manuelt. I så fall fungerer den som en dør med dørlukkere - og garanterer dermed både tilgjengelighet og sikring av rømningsveier.

GEZE-produkter i hulene i Lascaux

 • Foaje: Vindfang med to automatiske skyvedørsystemer (3 m høye, 2 m brede), med Slimdrive SL NT FR-drivsystemer og intelligent styringsteknikk
 • Inngang til utstillingsområdet (hulekopi): to automatiske skyvedørsystemer med ett blad (en etter den andre) med Slimdrive SL NT-drivsystem
 • Tilgang til den lærerike hinderløypen: asymmetrisk delt brannvernsport med usynlig integrert koordinering
 • I utstillingsområdet (3D-kino): automatisk kontrollerte lydtette dører med Powerturn-drivsystem og smart swing-funksjon
 • Utstillingsområdeutgang: automatisk slagdør med dobbeltfløy med to TSA 160 NT-IS-drivenheter