Casestudier

GEZE-dørsystemer gir økt bokomfort for de eldre

I 2009 ble et toppmoderne institutt for selvstendig åpnet i form av Stuttgart-Killesberg Augustinum. GEZE-dørsystemer og -sikkerhetsteknikk oppfyller Augustinums strenge krav til tilgjengelighet og forebyggende brannvern og passer fint inn i arkitekturen.

Augustinium pleiehjem i tall

Arkitektfirmaet Wulf und Partner fra Stuttgart designet dette romslige bygningskomplekset til å være lyst og gjennomsiktig med klare former og med materialer av høy kvalitet.

 • Åpnet in 2009
 • Kompleks med fire tvillingtårn med seks og syv etasjer
 • Totalt brukbart overflateområde 35 000 m²
 • 290 leiligheter med et totalt overflateområde på 23 000 m²
 • 16 000 m² utendørsfasiliteter (parkområde, tidligere utstillingsplasser)

Tilgjengelig, moderne design for innvendige og utvendige dører

Vindfang med automatisk skyvedørsanlegg i glass (bilde: Dirk Wilhelmy for GEZE GmbH)

Automatiske designerglasskyvedører med GEZE Slimdrive SL NT-drivenhet © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

En romslig vindfange med automatiske, tilgjengelige designerglasskyvedører understreker den innbydende, transparente atmosfæren i inngangsområdet til Augustinum og gir en utsikt over foajeen og den tilstøtende hovedgangveien. De automatiske skyvedørsystemene flyttes med effektive GEZE Slimdrive SL NT-drivenheter, med et smalt 70 mm utseende som passer svært diskret i glassfasadedesignet.

Fleksibel funksjonalitet takket være GEZE Slimdrive EMD

I korridoren fra hovedgangveien til utendørsfasilitetene, automatiske fasadeslagdører med Slimdrive EMD-drivenhetsversjoner gir tilgjengelig, nesten stille og enkel tilgang. Takket være den 70 mm design- og føringsskinneteknologien, er Slimdrive EMD-drivenheten spesielt egnet for slanke dørprofiler og avgrensede plasser. Dørsystemene imponerer med sin fleksible funksjonalitet,

 • Automatisk aktivering via bevegelsessensorer eller via trykknappen
 • Push&Go-funksjon for automatisk åpning ved kort å berøre dørbladet
 • ‘Servomodus' for manuell åpning - utløsersensoren registrerer en hånd som nærmer seg og starter åpningsmotoren
 • Lange hold-åpen-tider for dørblader via programvalgbryteren
 • Individuelt justerbare parametre som åpne- og lukkehastighet, endeslag, hindringsdeteksjon eller hold-åpen-tid

Og gir sikker og enkel til restauranten og loungeområdet

Veien til restauranten går gjennom to glasslagdører med dobbeltfløy med veldokumenterte TSA-slagdørdrivenheter i brannsikkerhetsversjonene TSA 160 NT-F-IS og NT-F-IS/TS. Dørsystemene åpnes helautomatisk, takket være integrerte bevegelsessensorer. Gangfløyen er utstyrt med en automatisk funksjon, skåtefløyen har en dørlukkefunksjon og en hold-åpen-innstilling. Begge blader kan også holdes i åpen stilling i lengre perioder via en programbryter.

Automatiske slagdører med integrert utløserknapp

Glassdør med dobbeltfløy med hold-åpen-mekanisme (bilde: Dirk Wilhelmy for GEZE GmbH)

Barrierefri tilgang: Dørsystemene med dobbeltfløy kan holdes åpne individuelt

Tre romslige slagdører med dobbeltfløy med TS 5000 R-ISM-dørlukkersystemer og hold-åpen-systemer tilbyr også universell tilgang til restauranten fra bar-/loungeområdet. Dørbladene kan holdes åpne individuelt mellom 80-130 grader for løpende drift, og hold-åpen-stillingen kan overstyres når som helst for å garantere full åpning i tilfelle fare.

Ettersom det er nødutgangs- og brannseksjonsdører, er slagdørene også utstyrt med en integrert utløserknapp. I tilfelle en brann, utløser dette en elektromekanisk hold-åpen-enhet, slik at døren automatisk lukkes og røyk og ild ikke kan spre seg.

Den integrerte koordineringen sikrer at begge dørbladene lukkes igjen uten å feile –for eksempel er det bare personer på flukt som passerer – slik at døren nok en gang kan oppfylle sin funksjon som en brannvernsport. Alle de 123 korridorene og trappedørene i boligkomplekset er også sikret med TS 5000 R- eller TS 5000 R-ISM-dørlukkere.

Sofistikert dør- og sikkerhetsteknikk i alle områder

Parkeringsplass i underetasje med dørsystem med adgangsstyring og brannsikkerhetsfunksjon (bilde: Dirk Wilhelmy for GEZE GmbH)

Adgang til parkeringsplass i underetasje: Dørsystem med adgangsstyring og brannsikkerhetsfunksjon © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Beboere, besøkende og personale har universell tilgang til de ulike områdene av bygningen og boligtårnene via parkeringsplassen i underetasjen og heiser i trappekjernene.

For å oppfylle de kombinerte kravene til adgangsstyring og beskyttelse av rømnings- og redningsveier, har automatiske slagdører med drivenhetsversjonene TSA 160 NT-F og TSA 160 NT-F-IS/TS blitt brukt i disse områdene og koblet til den nye dørstyreenheten TZ 320 fra GEZE. Denne systematiske sikkerhetsløsningen gir autoriserte personer tilgang, men åpner rømnings- og redningsveiene for alle via den røde nødlampeknappen i tilfelle fare.

Bygningssjefen kan se og individuelt styre alle sikrede nødutgangsdører når som helst via det sentrale SecuLogic TE 220-kontrollpanelet i mottaksområdet.

Sentralstyrt RWA: Trygge rømnings- og redningsveier

Dørsystem med dobbeltfløy i brannsikkerhetsdesign (bilde: Dirk Wilhelmy for GEZE GmbH)

Tilgang til den store kinoen: Slagdører med dobbeltfløy med fri svingfunksjon © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Den øverste prioriteten i tilfelle en brann er trygg evakuering av alle involverte, og det innebærer å forhindre at røyk sprer seg i rømnings- og redningsveier.

I Augustinum oppnås dette med et nøye laget røyk- og varmeavtrekk (RWA), med motordrevne lamellevinduer som åpningselementer. Med sin effektive trekkraft, garanterer RWA pålitelige røykavtrekk for hovedgangveien og restauranten - samtidig som det fungerer som en ventilator i daglig drift.

Bussentralen MBZ 300 RWA BUS fra GEZE fungerer som den sentrale RWA-styringsenhet - den garanterer daglig ventilasjon samt koordinering og overvåking av alle de tilkoblede komponentene i tilfelle brann.

Frie slagdører: Tilgjengelighet pluss brannvern

Slagdører med en frisvingfunksjon sikrer barrierefri tilgang til Augistinums store kino. Slagdører med dobbeltfløy med 5000 R-ISM EFS-dørlukker og ekstra frisvingfunksjon, gjør at gangfløyen kan bevege seg med liten innsats ved åpning og lukking så snart døren har blitt åpnet til rundt 90 grader.

Tredørene med ett blad til de sensitive avfallslagringsområdene har også blitt utstyrt med TS 5000 RFS-dørlukkere med frisvingfunksjon, noe som gjør det enklere å passere gjennom døren med søppelposer eller transporttraller. Døren fungerer også som en brannvernsport som lukker seg selv i tilfelle en brann.

Modulære glasskyvevegger gir fleksibel plassbruk

Glasskyvedør i inngangen til kjøkkenområdet (bilde: Dirk Wilhelmy for GEZE GmbH)

Kjøkkenområde: Automatisk lineær skyvedør med ECdrive-drivenhet © Dirk Wilhelmy / GEZE GmbH

Kiosken i første etasje, med sine mobile glasskyvevegger, passer perfekt i det moderne designet til Augustinum. Seks glasselementer og et sidehengt blad med gulvmontert dørlukker skaper en butikkfront som måler nesten syv meter. Hver skyveglassvegg kan beveges raskt og med minimal innsats, via et tvangsaktivert kurvesystem på sporet.

De medfølgende gulvlåseenhetene kan enkelt betjenes med foten. Hvis glasskyveveggsystemet er lukket, kan man komme inn i kiosken via en valgfri slagdør.

GEZE-produkter i Augustinum

 • GEZE Slimdrive SL NT drive
 • GEZE Slimdrive EMD
 • TS 5000 R-ISM dørlukkersystemer
 • TS 5000 R dørlukkersystemer
 • TZ 320 dørsentral
 • TE 220 tablåenhet
 • MBZ300 RWA BUS styringsenhet
 • TS 5000 R-ISM EFS dørlukker
 • Automatisk lineær skyvedør med ECdrive-drivenhet