Casestudier

GEZE på fotball-VM: Forebyggende brannvern på stadioner

Store deler av trafikken og hotellinfrastrukturen ble nylig bygget i opptakten til fotball-VM i Sør-Afrika - inkludert Cape Town Stadium og Nelson Mandela Bay Stadium. GEZE implementerte skreddersydde RWA-systemer og -løsninger for forebyggende brannvern på begge stadioner.

Toppmoderne stadioner med maksimale brannsikkerhets- og RWA-krav

En fullstendig renovering for VM: fem nye sportsstadioner alene ble gjort ferdig i oppkjøringen til fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. De nye bygningene - inkludert 'Cape Town Stadium' i Cape Town og 'Nelson Mandela Bay Stadium' i Port Elizabeth – krevde høyeste nivå av funksjonalitet, sikkerhet og design. Cape Town Stadium ble designet av de fremragende tyske arkitektene i Gerkan, Marg and Partners (GMP) for å huse 68 000 fotballfans, og det ytre skallet gjenspeiler det innkommende dagslyset i et glitrende fargespill. GMP designet også stadionet i Port Elizabeth, med plass til 42 000, med en takkonstruksjon som bøyer mot midten av banen som pedaler. Arkitektene og byggherrene valgte toppmoderne dør- og vindusteknikk fra GEZE til begge prosjektene.

Forebyggende brannvern gjennom naturlig røykavtrekk

Cape Town Stadium, innvendig med bane.

Forebyggende brannvern var et vesentlig aspekt av planleggingen av Cape Town Stadium.

En brann er et verst tenkelig utfall på sportsstadioner av denne størrelsen; røykgasser gjør skilt for rømningsveier ugjenkjennelige på sekunder. Effektivt røyk- og varmeavtrekk (RWA) er essensielt for å sikre rømnings- og redningsveier. På Cape Town Stadium, fortsatt kjent som Green Point Stadium under VM i 2010. trekker et oppfinnsomt røyk- og varmeavtrekk (RWA) fra GEZE ut røyk så snart det oppstår; den varme røyken stiger gjennom varmemomentum, mens forsyningsluft strømmer inn gjennom luftforsyningsåpninger (vinduer og dører) i den nedre delen av stadionet. GEZE har utstyrt avtrekksluftvinduene med fullt utviklede RWA-systemdrivenheter. I tillegg til røyk- og varmeavtrekksfunksjonen, bidrar også systemene til daglig ventilasjon av stadionet. Nødstrømforsyningen er ‘hjernen’ i RWA-systemet: det tar over forsyning, koordinering og overvåking av alle de tilkoblede åpningssystemene og alarmkomponentene.

GEZE-dørlukkere: sikkerhet og brukervennlighet på alle områder

En rekke visuelle og teknologiske løsninger har blitt realisert i inngangsområdene og de innvendige dørene til begge stadioner med GEZE-dørlukkerporteføljen. For eksempel bidrar karmdørlukkere fra GEZE med integrert lukkerekkefølge for brann- og røykbeskyttelsesdører til å lukke dørbladene i rett rekkefølge, slik at de to slagdørbladene lukkes tett og fungerer som en trygg brannlukker. En elektromekanisk hold-åpen-funksjon for dørbladene, med variable åpningsvinkler, garanterer at et stort antall tilskuere kan komme seg komfortabelt gjennom stadiondørene. Sammen med en utløserknapp, bidrar registreringsmekanismen til forebyggende brannvern; i tilfelle brann utsettes hold-åpen-funksjonen og døren lukkes automatisk. Gulvfjærene fra GEZE er spesielt beskjedne; de er nesten umerkelig integrert i gulvet, noe som gjør dem perfekte for mye brukte stadiondører. Dørlukkerne er naturligvis også egnet for bruk med brannvernsporter.

Elegant dørkomfort for eksklusive hoteller

Toppmoderne vindusteknikk i et utsøkt design: Oyster Box Hotel i Durban.

Toppmoderne vindusteknikk i et utsøkt design: Oyster Box Hotel i Durban.

Det er ikke bare planleggere og operatører av fotballstadioner som avhenger av den førsteklasses kvaliteten til dør- og sikkerhetsløsninger fra GEZE. De ulike dørlukkerne fra GEZE-produktserien brukes også på luksusresorten med 5 stjerner, Oyster Box Hotel. Den praktfulle bygningen nord i Durban med utsikt til det Indiske hav, ble gjenåpnet på slutten av 2009 etter flere års oppussing.

VM-fans kunne nyte godt av alle mulige typer komfort her, før de delte spenningen på kampene på Moses Mahbida Stadium i nærheten - mot en akustisk bakgrunn av vuvuzelaer.

Diskret eleganse: Dørlukkere fra GEZE gir enkel tilgang

Den tradisjonelle koloniarkitekturen til Oyster Box-hotellet er en tiltrekkende kontrast til dets moderne interiør. Det perfekte miljøet for den integrerte GEZE Boxer-dørlukkeren, som er fullstendig integrert i dørbladet og gir et uforlignelig diskret dørutseende. 15 on Orange Hotel - som fikk navnet etter beliggenheten i sentrum av Cape Town - ble også renovert akkurat i tide til VM. Det er ikke bare den elegante, konsekvente estetikken til GEZE-dørlukkeren som viser seg i byens boutiquehotell. Automatiske designerglasskyvedører bidrar også til å forme den innbydende, transparente atmosfæren på 15 on Orange hotell. Slanke GEZE Slimdrive SL-drivenheter, bare 70 mm høye, flytter de finrammende dørbladene stille og elegant.

GEZE-dørteknologi for den nye VM-flyplassen

Et VM er utenkelig uten en perfekt fungerende flystruktur: rundt en måned før VM begynte, ble King Shaka International Airport sør i Durban satt i drift. Akkurat som stadionene og luksushotellene i vertslandet for verdensmesterskapet, brukte den nye flyplassen toppmoderne og nyskapende dørlukkingsteknologi fra GEZE for å transportere fotballfans og lag trygt, raskt og komfortabelt mellom byer og kontinenter.

GEZE-produkter på New Green Point Stadium (Cape Town), Oyster Box Hotel (Durban) og på King Shaka International Airport (Durban)

  • Røyk- og varmeavtrekksystemer (RWA)
  • Elektriske RWA-drivenheter
  • Karmdørlukkere med integrert koordinering for brann- og røykbeskyttelsesdører
  • Elektromagnetisk hold-åpen-funksjon
  • Integrert GEZE Boxer-dørlukker
  • Gulvfjær
  • GEZE Slimdrive SL skyvedørsystem