Casestudier

Milaneo Stuttgart: GEZE-dørteknologi fremmer energieffektivitet i bygninger

Milaneo-bygningskomplekset, med et kjøpesenter over tre etasjer, ligger i hjertet av Stuttgarts nylig utviklede Europa-distrikt. GEZE utstyrte kjøpesenteret med toppmoderne dør- og sikkerhetsteknikk for å innfri de høye kravene til brukervennlighet og energieffektivitet i bygningen.

Automatisk dørkomfort fra GEZE på Milaneo

Innglassede automatiske dører fra GEZE i vindfanget til kjøpesenteret Milaneo.

Redusert energiforbruk: GEZE automatiske dører i vindfanget av Milaneo-inngangsområdet. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Sammen med det nye offentlige biblioteket som åpnet i 2011, er Milaneo-komplekset i hjertet av det nylig utviklede Europa-distriktet. Hoveddelen av prosjektet til en verdi av € 550 millioner er det romslige kjøpesenteret som huser mer enn 200 bedrifter over et totalt overflateområde på 43 000 m². Tre individuelle strukturer ble reist for kjøpesenteret, på linje med design fra Düsseldorf-arkitektene RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur + Städtebau. Med en form som ligner på satellitter, er de forbundet til hverandre via det sømløst tilkoblede salgsområdet i første etasje. Hver satellitt kan nås fra utsiden på alle fire sider via vindfangere med standardiserte dørsystemer.
Som en systemleverandør, har GEZE utstyrt kjøpesenteret, vindfangene og parkeringsnivåene med toppmoderne dør- og sikkerhetsteknikk og bidrar dermed til energieffektivitet i bygningen.

Automatiske dører for barrierefri tilgang gjennom vindfanget

Dørene på kjøpesenteret som har et høyt nivå av gangtrafikk, må kombinere barrierfri og universell utforming, sikkerhet og attraktivt design. GEZE leverte en skreddersydd løsning for alle tolv av vindfangene i de tre strukturene og utstyrte hver vestibyle med fire automatiske dører. De automatiske slagdørene med dobbeltfløy med TSA 160 NT-IS-drivsystemer åpner og lukker dørbladene pålitelig og praktisk og garanterer den nødvendige sikkerheten. Den integrerte TZ 320-sikkerhetsdørkontrollen overvåker alle åpne- og lukkeprosesser og tømmer nødutgangene i tilfelle en nødssituasjon. Nattlåsen til de utvendige dørene aktiveres også av TZ 320.

Sikring av rømningsvei og sertifisert energieffektivitet

Som en multifunksjonell løsning, fungerer dørene i vindfanget også som en forsyningsluftåpning eller lufteventil for naturlig røyk- og varmeavtrekksåpning i tilfelle en brann. K 600-vippehebeldrev skyver opp dørene i tilfelle brann og holder dem vidåpne for å forsyne med luft. De automatiske slagdørene har en annen fordel ved normal drift: De stenger konsekvent for å forbedre bygningens energibalanse. De automatiske dørene var ett av kriteriene som hjalp Milaneo med å oppnå forhåndsgullsertifisering fra det tyske bygningsrådet for bærekraftighet (DGNB).

En sikkerhetssluse som en løsning for parkeringsnivået

Tilgjengelighet, forebyggende brannvern og sikring av rømningsveier har øverste prioritet i kjellerens 1 200 plasser store parkeringsområde. Svaret var et praktisk slusesystem. Dørene åpnes automatisk under normaldrift, men i tilfelle fare, skaper de en trygg barriere mellom parkeringsplassen og den tilstøtende heisen og rømingstrappene.

GEZE Slimdrive-drivenhet: Brukervennlighet og sikring av rømningsvei

Som automatiske brannvernsporter med dobbeltfløy, ble de utvendige dørene på slusesystemet utstyrt med Slimdrive EMD F/R IS-drivenheter med integrert brann- og røykmelder og koordinator. Takket være den lave monteringshøyden på bare 7 cm, skaper drivenheten en ideell enhet med utløserknappen. Føringsskinnene og sensorstripen er også elegant og ekstremt diskret integrert i dørsystemet som sensorskinner. Slimdrive-sikkerhetsløsningen ble spesielt utviklet for slanke dørprofiler og begrensede plasser. Slimdrive EMD-F/R-drivenheten fikk også to Plus X-priser i 2014: innovasjonsprisen og ‘Årets produkt’-prisen i drivenheter-kategorien.

Sikkerhetsanliggender: Hold-åpen-system med rømningsdørstyring

Større dørkomfort i alle situasjoner: brannvernsporter med integrert rømningsdørstyring.

Slagdør med dobbeltfløy i brannsikkerhetsdesign, lukket. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

I normaldrift sørger et hold-åpen-system for fri tilgang gjennom den innvendige døren til sikkerhetsslusen. GEZE implementerte et sofistikert komplett system bestående av en TS 5000 R-ISM-dørlukker med en kontinuerlig føringsskinne. Brannvernsporten med dobbeltfløy holdes oppe elektrisk og lukkes sikkert i tilfelle en brann - utløst av brannvarslere. Alle komponenter i den multifunksjonelle automatiske døren er diskret integrert i hold-åpen-systemet, noe som sparer mye plass.

Skreddersydde dørsystemer i brannvernsdesign

GEZE utstyrte brannvernsporter med dobbeltfløy med full panikkfunksjon i inngangene til teknologi- og logistikkområdet til kjøpesenteret. De er utstyrt med Slimdrive EMD F/R-IS-drivsystemer og CB flex-medbringerklaffer og oppfyller de høyeste sikkerhetskravene i dette området. Medbringerklaffene sikrer at den mekaniske lukkesekvensen til døren lukkes sikkert hver gang, selv i en panikksituasjon. Ved åpning av skåtefløyen, åpnes gangfløyen så langt som koordinatorens venteposisjon slik at begge dørblader deretter kan lukkes i rett rekkefølge.

GEZE-produkter i Milaneo i Stuttgart

  • Automatiske slagdører med dobbeltfløy med TSA 160 NT-IS-drivsystemer
  • Integrert TZ 320 rømningsdørstyring
  • K 600 vippehebeldrev
  • Slimdrive EMD F/R-IS-drivenheter med integrert brann- og røykmelder og styring for lukkerekkefølge
  • TS 5000 R-ISM dørlukker