Emner

Automatiske dører – enkle, nyttige og trygge

Dette forventes i mange bygninger: Dører åpnes automatisk og lukkes deretter igjen. I supermarkeder, hoteller og bilbutikker, og også på offentlige kontorer og sykehus, fungerer disse dørene som innbydende og tilgjengelige innganger. De kan også ettermonteres til en rimelig pris.

Automatiske dører gir enkel tilgang for alle

Automatiske dørsystemer er veldig populære på hotell.

Automatiske dørsystemer er veldig populære på hotell. © Stefan Dauth / GEZE GmbH

Å måtte trykke på dørhåndtak eller rotere dørknapper, dra eller skyve dører og lukke dører igjen etter at man har gått gjennom dem: Det kan være irriterende til tider. Folk glemmer ofte å lukke dører, særlig etter seg selv. Og for noen mennesker er det umulig å åpne en dør og deretter lukke den igjen, for eksempel rullestolbrukere, barn, eldre mennesker eller funksjonshemmede. Automatiske dører gir alle praktisk tilgang til bygninger, noe som blir stadig mer verdsatt, og til og med forventet.

Automatiske dører er å foretrekke i noen sektorer

Automatiske dører muliggjør allerede moderne barrierefri tilgang, utgang og passering i mange bygninger. De er spesielt egnet for bygninger med stort trafikk. De anses nå som praktisk talt standard i følgende sektorer:

 • Helse/hygiene: I helsesektoren er automatiske dørsystemer den hygieniske løsningen som besøkende, pasienter, leger og pleiere bruker til å passere gjennom døråpninger. De trenger ikke lenger å åpne dører manuelt, og unngår samtidig å spre bakterier de har på hendene.
 • Hotell og gastronomi: En prestisjefylt og praktisk inngang er den første velkomsthilsenen for gjester på mange hoteller. Automatisk tilgang til kjøkkenet og andre områder gjør det mulig for det gjestfrie personalet å utføre oppgavene sine trygt, og sikrer jevn service. Tilgjengelighet, sikkerhet og hygiene er viktige fordeler også i denne sektoren.
 • Varehandel: Automatiske dørsystemer fører kunder inn i bedrifter, og fungerer som et prestisjetungt og komfortabelt adgangspunkt. De skaper et lett og innbydende miljø for kjøp. De hjelper også med å spare energi, siden de bare åpnes når det er nødvendig, og minimerer virkningen som kulde og varme utenfra har på innetemperaturen.
 • Offentlige bygninger: Barrierefri tilgang er nå påkrevet ved lov for offentlige bygninger. Automatiske dørsystemer er en effektiv og sikker løsning i denne sektoren, særlig i områder med stor offentlig trafikk.
Med GC 307+ er det enkelt å kontrollere automatiske dører uten haptisk sansning, både innendørs og utendørs.

GC 307+, en berøringsfri nærhetsbryter. © GEZE GmbH

En annen fordel: Automatiske dørsystemer som er kombinert med radarbevegelsesdetektorer åpner og lukker helt uten kontakt. På denne måten kan fysisk kontakt minimeres og overføring av bakterier og virus unngås - en hygienisk løsning som er ideell, spesielt i mye brukte områder.

Oppdag våre GEZE -løsninger for inngangsområder (PDF | 1.12 MB)

Oppdag våre GEZE -løsninger for inneområder (PDF | 287 KB)

Dørautomatiseringselementer

Spesielle skyvebeslagssystemer skaper dører som beveger seg automatisk. Disse typene automatiske glidesystemer består av flere komponenter:

 • Aktiveringsenhet: Dette er en detektor som registrerer en åpen kommando og overfører den til frekvensomformeren/styringenheten. Det er manuelle detektorer, for eksempel berøringsputer, fjernkontroll, knapper og brytere, og automatiske detektorer, for eksempel bevegelsesdetektorer, sensorer, fotoelektriske barrierer og digitale barrierer. Av bekvemmelighetshensyn monteres ofte flere forskjellige detektorer på en automatisk dør.
 • Styringenhet: Dette er hjernen til systemet, som vanligvis inkluderer tidsbrytere, innstillinger for åpningshastigheter, vinkler og hold åpen-tid, og eventuelt ekstra sikkerhetsteknologi som tilgangsstyringer, videoovervåking, osv.
 • Drivenhet: Dørdrivenheten bruker motor til å åpne døren. Drivenheten trekker døren opp og lukker den igjen.
 • Sensorlister: Sensorlister (tilstedeværelsesdetektorer) overvåker banen til dørbladene og lukkekantene. De stopper omgående døren hvis det er fare for kollisjon eller innestenging som involverer en person eller gjenstand. Før du bruker sikkerhetssensorer, må du rådføre deg med produsenten av branndøren om hvorvidt sensorene er godkjent.

De høyeste standardene for automatiske dører

En automatisk dør i et boligbygg

En automatisk dør i et boligbygg © Aleksandrs Kendenkovs / GEZE GmbH

Sikkerhetsstandarden for automatiske dørsystemer i Tyskland er den høyeste i verden. Siden disse komponentene har elektriske drivenheter, anses de som e-maskiner iht. definisjonen i maskindirektivet. De er derfor underlagt spesielle sikkerhetskrav. Den europeiske standarden EN 16005 er implementert av DIN EN 16005 i Tyskland og beskriver designkrav og testmetoder som er anvendt for å sikre trygg bruk av automatiske dører. En annen juridisk gjeldende standard i Tyskland er DIN 18650, som fortsatt er obligatorisk som en eldre og strengere standard.

Beskyttelsesanordninger

Driftsansvarlig er juridisk forpliktet til å sikre åpning og lukking av automatiske dører og tilhørende risikokilder. I noen tilfeller er overvåking av hovedlukkekantene tilstrekkelig. Under spesifikke omstendigheter (for eksempel bygninger som hovedsakelig brukes av eldre mennesker, personer med begrenset mobilitet eller små barn), må hele dørområdet sikres. Mange eldre dørsystemer kan ettermonteres med en rekke sikkerhetsinnretninger.

Nøkkelelementene i DIN EN 16005 og DIN 18650 krever at farlige områder beskyttes ved bruk av:

 • Bruk sensorer for å unngå knusing, kutting og støt under åpning og lukking
 • Trygge avstander for å forhindre knusing og fastklemming
 • Begrensning av bladkreftene
 • Krav til høyt sikkerhetsnivå i dørstyring og sensorer med «ytelsenivå c» for standard dører eller «ytelsesnivå d» for rømnings- og redningsveier (i samsvar med EN ISO 13849-1)

Vedlikehold og inspeksjon

I samsvar med DIN EN 16005, DIN 18650 og Tekniske regler for arbeidsplasser - dører og porter (ASR A1.7), er automatiske dører underlagt en obligatorisk teknisk sikkerhetsstyring av en ekspert. Dette gjelder første idriftsetting, og deretter minimum én gang per år, men også etter behov, for eksempel hvis bygningsfunksjonen endres.

I tillegg til denne inspeksjonen inkluderer vedlikeholdsbehovet også obligatorisk regelmessig vedlikehold av de automatiske/strømstyrte dørene. Disse intervallene avhenger av installasjonsprodusentens spesifikasjoner. Vedlikehold to ganger i året anbefales for automatiske dører i rømnings- og redningsveier.

Brannbeskyttelse og tydelige rømningsveier

Automatiske dørsystemer innen rømnings- og redningsveier

Automatiske dørsystemer innen rømnings- og redningsveier © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Automatiske dører byr på sikkerhet takket være sofistikerte systemer og sensorer - selv i en nødsituasjon. Dører som brukes som branndører må lukkes trygt i tilfelle brann, eller hvis det oppstår røyk. I en nødsituasjon lukkes de automatisk via impulsen fra en røykvarsler og sikrer brannseksjonen eller forhindrer spredning av røyk. Dette kan også utløses av et bygningssystem, for eksempel sentralenheter for røykdeteksjon.

Hvis en passasje identifiseres som en rømnings- og redningsvei, må automatiske dører være utstyrt med en feilsikker åpningsimpulsgenerator (detektor). Dette sikrer at døren åpnes i løpet av få sekunder etter at den er blitt utløst, eller etter strømbrudd, slik at dørene kan brukes som trygge rømnings- og redningsveier i en nødsituasjon.

Sentral styring og overvåking gjennom nettverk

Automatiske dørinstallasjoner tilknyttes ofte samme nettverk som bygningssystemer, slik som redningsveisystemet, adgangsstyringsystemet, bygningsteknikksystemet og RWA-styringenheter. Dette muliggjør sentral styring og overvåking av alle disse systemene, slik at effektiviteten i anleggsstyringen økes.

Tilgjengelig konstruksjon med automatiske dører

Målet med tilgjengelig konstruksjon er å planlegge og konstruere bygninger og boliger, slik at de kan brukes av hvem som helst uten hjelp og uten begrensning. Tilgang for alle er inkludert i byggeforskrifter i Tyskland og er et kriterium for offentlige byggeprosjekter.

Det må også være mulig å åpne og lukke dører med lite energi. Hvis ikke er automatiske dørsystemer nødvendig.

DIN 18040-1 Offentlig tilgjengelige bygninger

Tilgang for alle blir stadig mer populært i private hjem. Antallet eldre mennesker i samfunnet øker betydelig, og mange mennesker ønsker å leve et selvstendig liv inn i alderdommen.

Tilgang for alle gir også mange fordeler i andre livsfaser. Det hjelper mennesker i rekonvaliseringsfase etter ulykker, personer med barnevogn, bagasje eller handleposer og småbarnsfamilier. I disse situasjonene, dvs. når det å åpne og lukke dører manuelt er ubeleilig, vanskelig eller til og med umulig, gir automatiske dørløsninger et høyt nivå av brukervennlighet.

På den sikre siden med automatiske dører fra GEZE

Det fins mange varianter av automatiske skyvedører.

Det fins mange varianter av automatiske skyvedører. © Erwin Kamphuis / GEZE GmbH

Vil du ønske besøkende velkommen med en veldig spesiell inngangsløsning? GEZE tilbyr skreddersydde inngangsområder med roterende, skyve- og automatiske slagdører, sammen med alle typer spesialløsninger, inkludert maskinsikkerhetsdører. Utvalget inkluderer også aktiveringsenheter som automatisk administrerer og sikrer dører.

Dørdrev fra GEZE beveger automatiske dørsystemer automatisk, trygt og komfortabelt. De kan tilpasses forskjellige brukerbehov fleksibelt. De kommuniserer også med andre enheter, som for eksempel brannalarmanlegg, og overtar styringoppgaver i bygningssystemet.

GEZE har mange års erfaring med den strenge tyske sikkerhetsstandarden i samsvar med DIN 18650. Alle automatiske dørsystemer og sensorremser fra GEZE oppfyller standarden EN 16005.

For private hjem: GEZE-inngangsdørpakke

GEZE-inngangsdørspakke gjør inngangsdører på enkeltboliger og boligblokker om til automatiske, barrierefrie tilgangsløsninger. Det fleksible utvalget av komponenter gir mulighet for en tilpasset inngangsdørspakke, som for eksempel kan låse opp døren med adgangsstyring basert på fingeravtrykk. Om ønskelig kan denne typen inngangsdør også integreres i et eksisterende Smart Home-system.

Mer om inngangsdørpakken fra GEZE

Riktig løsning for alle krav

Siden automatiske dører ofte befinner seg i inngangsområde til en bygning, er de noe arkitekter legger stor vekt på. Dette er fordi inngangsområdet fungerer som bygningens «visittkort» – og skaper et viktig førsteinntrykk.

 • Automatiske skyvedørsanlegg fra GEZE er moderne, plassbesparende og elegante.
 • Automatiske roterende dører brukes i inngangsområdene til store og prestisjetunge bygninger. De kombinerer arkitektonisk skjønnhet med den beste funksjonaliteten.
 • Alternativene i serien av Slimdrive-drivenheter har en konstruksjonshøyde på bare syv centimeter og passer perfekt inn i enhver bygningsarkitektur, i tillegg til at de tilbyr et bredt spekter av bruksmuligheter. Den veldig lave konstruksjonshøyden muliggjør nesten usynlig integrering i fasaden. Powerdrive er en ekte kraftpakke og er i stand til å bevege tunge dører enkelt og trygt.
 • For pålitelig låsing og opplåsing av automatiske skyvedørsanlegg tilbyr GEZE forskjellige låsløsninger avhengig av sikkerhetskrav og driftskomfort.

Enkel installasjon, også for ettermontering

Automatiske døråpnersystemer er preget av deres enkle installasjon, og de kan også ettermonteres. Aktiveringsenheter administrerer de automatiske dørene, sensorlister sikrer dem.

Teknologien bak dette er ikke alltid like enkelt for byggteknikere, fordi det krever at de behersker en rekke parametere. GEZE ServiceTools gjør det lettere å håndtere automatiske dørsystemer, slik at innstillingene kan justeres raskere og enkelt. Kabelskjema hjelper for eksempel med installasjonsplanlegging for døren, og vår ST 220 serviceterminal kan brukes til å stille inn dørparametre. I tillegg til installasjonsinstruksjoner, hjelper installasjonsvideoene våre også med å installere dørsystemer.

Gå til Powerturn-installasjonsvideoen

Gå til installasjonsvideoen for Powerturn IS-mekanismen

GEZE er en enkeltleverandør for komplette løsninger designet for å imøtekomme individuelle behov.

Sikkerhetsstyring, vedlikehold, serviceverktøy

Bevegelseselementer og drivenheter er utsatt for en viss slitasje og krever regelmessig vedlikehold. Driftsansvarlig må sørge for at dørsystemet er pålitelig til enhver tid. For å garantere påliteligheten til døren er det nødvendig med en årlig ekspertinspeksjon og regelmessig vedlikehold. To inspeksjoner per år anbefales for rømningsdører. Disse tar hensyn til alle sikkerhetsrelevante aspekter, riktig installasjon og integrasjon i byggesammenheng.

Parametrene for GEZE automatiske skyve-, slag- og roterende dørsystemer kan angis og vedlikeholdes raskt og enkelt via en bærbar PC eller PC med GEZEconnects-programvaren og rask trådløs Bluetooth-overføring. Den enkle avlesningen av feilmeldinger reduserer service- og vedlikeholdskostnader. Diagnostiske funksjoner viser de viktigste parameterne til dørsystemet i sanntid. Feil kan dermed fjernes på kort tid. Alle dørinnstillingene dine kan lagres for dokumentasjon, brukes for andre systemer og sendes via e-post. Eksisterende systemer kan også konfigureres jevnt for GEZEconnects-kompatibilitet.

GEZE Service tilbyr fleksibel og individuell vedlikeholds- og servicepakker og opplæring på dette området.