Automatiske dører i det nye experimenta

Vitenskapssenteret experimenta ble åpnet i april 2019 og fokuserer på læring, forskning og eksperimentering, så automatiske dører fra GEZE var en naturlig del av helheten. Den futuristiske arkitekturen til den nye bygningen og det konstant høye antallet besøkende krever automatiske skyvedører og glasslagdører med veldig spesielle egenskaper. GEZE har levert, med sin fleksible programserie og profesjonelle kompetanse for å gjøre selv en spesifikk slagdørløsning enkel. De automatiske slag- og skyvedørene passer perfekt inn i glassfasaden og det transparente interiøret. De bidrar til tilgjengelighet og sikkerhet i en bygning verdt å leve i.

Automatiske skyvedørsystemer i spektakulær arkitektur

GEZE automatiske dører i experimenta vitenskapssenter

GEZE automatiske dører i experimenta vitenskapssenter © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Experimentas spennende programmer oppmuntrer til kjærlighet for kunnskap og glede ved eksperimentering. Selv arkitekturen til den nye bygningen er eksperimentell. De seks etasjene er vridd mot hverandre som en ‘romspiral' - en transparent struktur med fem fasader hver. De er laget utelukkende av glass.

Glasskyvedører skaper visuell stabilitet

Glassfasadene ved hovedinngangen inneholder et automatisk skyvedørsystem som en estetisk funksjon som samtidig er diskret nok til ikke å forstyrre det ensartede glassdesignen. GEZE gjorde sitt bidrag med en innovativ automatisk skyvedør med integrerte helglassblader (IGG). Dørprofilene er ikke synlige på glassoverflaten, ettersom man finner dem mellom rutene. Ei heller forstyrrer drivenheten den diskrete designen. Slimdrive SL NT IGG-drivenheten er kun 7 cm høy og forsvinner enkelt i glassfasaden.

Dørestetikk kombinert med energieffektivitet

Flere fordeler med Slimdrive SL NT IGG-skyvedørsystemet inkluderer energieffektivitet og forebygging av varmetap i atriet.  Plastrammen, usynlig integrert mellom to fluktkarmer og forsterket med glassfibre, sikrer varmeseparasjon av dørprofilene. Dette innebærer at de store dørbladene bidrar til varmeisolasjon ved fasadeinngangen, og følgelig også til klimabeskyttelse.

Skyvedører gir tilgjengelighet og sikkerhet

Experimenta forventer å ønske 250 000 besøkende velkommen i året, enda mer enn for den forrige vellykkede utstillingen. Når skoler, grupper og familier vil gå inn og ut av den nye bygningen på en enkel, tilgjengelig og rask måte, må dørene til hovedinngangen gjennomgå genuine stresstester. Automatiske skyvedørsystemer, med de velprøvde drivenhetene fra Slimdrive-serien, er laget for permanent åpne- og lukkedrift: pålitelig, forsiktig og stille.

Når store folkemengder møtes, er sikkerhet hovedprioritet. De store og brede skyvedørene oppfyller de høyeste sikkerhetsstandardene for personer. Bygningen er utstyrt med Slimdrive SL NT-FR-drivenhetsvarianten for nødutganger, og kan enkelt forlates i tilfelle fare.

For de beste automatiske dørene fra begynnelsen av

Fire år med planlegging og konstruksjon ligger bak nye experimenta, og gir et utvidet tilbud som ser enda lengre inn i fremtiden. Under planleggingen av bygningen ble prosjekteksperter fra GEZE involvert i prosjektet fra et tidlig stadium. Med sine faglige ferdigheter og erfaring med arkitektonisk utfordrende, høyt besøkte utstillingsbygninger, var de i stand til å utvikle ideer fra begynnelsen av, jobbe med forslag til alle mulige dørløsninger og deretter skape et effektivt nettverk for utveksling mellom arkitekter, spesialistplanleggere og alle parter involvert i konstruksjonen. Dette førte til realiseringen av estetisk pene automatiske dører som også oppfyller kravene til struktur og sikkerhet for dørbruk.

Automatiske slagdører er multifunksjonelle og visuelt ensartede

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Ensartet design, enkel tilgang og funksjonalitet er blant de viktigste kravene til det store antallet automatiske slagdører i ulike design i romspiralen, som leder til utstillingsrom og kreative atelierer.

GEZEs portefølje av slagdørsautomatikk for slagdører tilbyr et ensartet utseende kombinert med ulike funksjonaliteter. Powerturn-drivenheter har et slankt design (7 cm drivenhetshøyde, nøyaktig det samme som Slimdrive-drivenheter for skyvedører), tilbyr en rekke funksjoner og kan integreres i et bredt utvalg av dørsystemer. De åpner også store og tunge dører lydløst og trygt - helautomatisert, med trykknapp eller manuelt. Til og med barn kan noen ganger enkelt åpne tyngre brannvernsporter for hånd takket være Smart swing-funksjonen som assistert åpningshjelp.

GEZE-løsningsekspertise for brannvernsporter med individuell funksjonalitet

© Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Takket være mulighetene GEZE kan tilby gjennom å utvikle og designe dørsystemer, har brannvernsporter blitt en realitet, med Powerturn-drivenheter med en veldig spesiell funksjonalitet. I rømningsveitrapper må for eksempel strømløs, trygg lukking av dører i tilfelle brann (dette stipuleres av strenge brannvernforskrifter!) kombineres med tilgjengelig døråpning.

En av de påfølgende utfordringene var at lufttrykket forårsaket i tilfelle en brann for sikkert avtrekk av røyk gjør det mer vanskelig å unnslippe for å åpne dørene manuelt. Som en løsning, ble dørene automatiserte ved å montere Powerturn-drivenheter. Med en spesiell styreenhet utviklet av GEZE, åpnes dørene automatisk med et knappetrykk, selv i tilfelle en brann, og lukkes sikkert igjen etter bruk.

Estetiske hold-åpen-systemer

Hold-åpen-system med diskrete gulvfjær mellom utstillingsområdene for å holde oppe brannvernsporter til de lukkes automatisk i tilfelle en brann.

Hold-åpen-systemer © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Vitenskapssenteret experimenta: ’Kunnskap skaper erfaring’

Det er det største vitenskapssenteret i Tyskland. Barn, unge, skoler og familier får en bedre forståelse av vitenskap og teknologi i en unik vitenskapsverden som dekker et totalt område på 25 000 m2.

Vis mer Vis mindre

Experimenta-verdener

Et høydepunkt i Erlebniswelten (opplevelsesverdener) er vitenskapsdomen, med en 700 m2 360° do med skjerm og et roterende auditorium. Besøkende reiser i rom i 3D, eller blir forbløffet over vitenskapelige fenomener i showformater. Observatoriet og kraftige teleskop er plassert på takterrassen.

I Entdeckerwelten (oppdagelsesverdener) er det 275 interaktive stasjoner som dekker fire hovedtemaer, på fire nivåer. Disse utforsker små hverdagsting, som ofte skjuler noe større. Det usynlige gjøres synlig.

  • StoffWechsel-området (materialinteraksjon) ser på materialene og elementer som omkranser oss. Hva skjer for eksempel med en bil når den krasjer i en hindring?
  • I KopfSachen (hjernesaker) oppdager besøkende den komplekse og varierte måten folk oppfatter og beveger seg i verden.
  • I WeltBlick-etasjen (verdenssyn) kan du selv bli en forsker. Vandre gjennom mikroverdener eller undersøk direkte satellittdata, og lær hvordan naturen fungerer som en modell for forskere når de utvikler noe nytt.
  • ForscherLand (forskerland) er en unik eventyrlekeplass der du kan eksperimentere, tukle og designe. I et vannlandskap kan barn teste hvordan et slusesystem fungerer, og mye mer.

Forscherwelten (forskerverden) i den fullstendig renoverte bygningen kan tilby skoleklasser og grupper toppmoderne laboratorier, et eksperimentelt kjøkken, forskningssenteret Nord-Württemberg og en rekke kurs for ulike aldersgrupper. I oppfinnerområdet finner unge kreative plass og teknisk utstyr til å utvikle og implementere ideer.

GEZE i experimenta i Heilbronn

GEZE-produkter i vitenskapssenteret experimenta

  • Automatisk lineært skyvedørsystem med Slimdrive SL NT IGG-drivenheter for skyvedørsystemer med integrerte helglassblader (IGG)
  • 30 automatiske døråpnersystemer med Powerturn-drivenheter, inkludert for brann- og røykbeskyttelsesdører med integrert utløserknapp og GC 338-sensorlister eller GC 342-laserskannere
  • 10 TZ 320-dørsentraler for overvåking av alle åpne- og lukkeoperasjoner og utløsning av nødutganger i tilfelle fare
  • 15 hold-åpen-systemer for å holde brannvernsporter åpne til de lukkes automatisk i tilfelle brann, TS 550 IS-gulvfjær, RSZ6 brann- og utløserknapp (RWA-knapp) for GEZE hold-åpen-enheter og GEZE hold-åpen-magneter
  • Manuelle brannvernsporter: ulike dørlukkere fra Boxer-serien integrert i dørbladet og flere dørlukkere fra TS 5000-serien