Emner

Overlysåpner: Lys og luft ovenfra

Vi trenger lys for å føle oss vel. Overlys oppfyller dette behovet ved å lede dagslys fra taket eller ytterveggene dypt inn i bygningen via takrefleksjoner. I tillegg til lysfunksjonen gir de også god ventilasjon av rommet.

Mer lys fordi dagslyset utnyttes

Glassfasader og overlys: De skal åpne i høye temperaturer.

Glassfasader og overlys: De skal åpne i høye temperaturer.

Arkitekturbransjen har hatt et økende fokus på lys de siste årene – og med god grunn. Dagslys har en direkte innflytelse på trivselen vår, men vi tilbringer mesteparten av tiden vår i bygninger. Konklusjonen er å gi mer dagslys i bygninger.

Arkitekter og bygningsplanleggere har erkjent dette. Dagslys kan økes ved f.eks. å b rukevifter. Overlys brukes til å gi rom dagslys ovenfra. I byggesektoren refererer begrepet overlys til horisontale eller skrå vinduer i taket. Begrepet brukes også om vertikale vinduer i den øverste enden av ytterveggen.

Dører med overlys: en lukket dør som fremdeles slipper inn mye lys.

Dører med overlys: en lukket dør som fremdeles slipper inn mye lys.

I en smalere forstand er overlys vinduer som er plassert over en dør, eller over fløyene på fasadevinduer, eller som er plassert på toppen av yttervegger eller glassfasader. På tysk kaller glassmesteren disse vinduene kamfervinduer (Kämpferfenster). Dette fordi de ble holdt på plass av kamferved i eldre konstruksjoner, en horisontal tverrstang mellom det øvre området av et vindu eller en dør og det aktive gangfløy under dette.

Denne typen vertikale vinduer designes og brukes også med naturlig lys i tankene. Overlys over dører brukes til å bringe dagslys inn i bygningsinngangen bak dem utenfra, eller for å lede lys fra rom inn i en korridor. Overlys i vinduer gjør den totale vindusåpningen høyere. Lys ledes dypt inn i alle rom – selv større rom – via takrefleksjonene, slik at det trengs mindre kunstig lys. Siden overlyset er innebygd, trenger ikke vindusfløyene å være for store.

Overlys gir økt sikkerhet i skolebygninger

Overlys brukes ofte på skoler eller idrettshaller, der de gir et betydelig bidrag til brukernes sikkerhet. Siden de er plassert høyt, betyr at det ikke er noen sjanse for skjødesløs eller farlig åpning – det vil være ekstremt usannsynlig at noen kan falle ut av eller bli skjøvet inn i et overlys, og på grunn av høyden er det ingen fare for at noen vil sette seg fast. Ingen blir blendet av solstråler i idrettshaller, og hallen kan ventileres når som helst etter behov.

Farefri ventilasjon: overlys i en idrettshall i skolen.

Farefri ventilasjon: overlys i en idrettshall i skolen.

Fordeler med overlys

  • Et behagelig romklima skapes via ventilasjon og luftavtrekk, uten trekk.
  • Dagslys trenger dypere inn i rom, og rom blir lysere.
  • Deres plassering og begrensede åpnevinkel øker sikkerheten.
  • Vifter kan brukes optimalt for å skape vekt i fasadene, siden de er tilgjengelige i mange design og passende varianter.

Overlysåpner – manuell og automatisk

Attraktiv design: GEZE E 170-saksemotor for overlysåpnere

Attraktiv design: GEZE E 170-saksemotor for overlysåpnere

Overlysvinduer kan åpnes eller ha fast innglassing. For å kunne garantere enkel og sikker betjening blir overlys utstyrt med spesielle vindusbeslag, mer nøyaktig:  overlysåpnere. De foldes ned eller vipper overlysene utover eller innover. De jobber manuelt via ventilstøtstanger, som for eksempel betjenes av håndspaker eller veivstenger. Alternativt kan overlys åpnes automatisk med elektromotorer.

Overlysåpner fra GEZE: passer for alle bruksområder

De manuelle GEZE overlysåpnersystemene, i form av innadslående vippe- eller topphengslede vinduer og oppoveråpnende topphengslede vinduer, fungerer lett og pålitelig for daglig lufting. De kan brukes på mange forskjellige rammematerialer (tre, plast eller lettmetall) og vindusformer (firkantede, skrå, trekantede, runde eller flatbuede vinduer). Betjeningselementer som håndspaker eller veivstenger gjør det mulig med fleksible innstillinger og ukomfortabel betjening av ulike vindusformer og monteringssituasjoner.

Manuelt betjente overlysåpnere kan kombineres med elektromotorer fra GEZE. Dette gjør at vinduene blir motordrevet, dvs. at overlys åpner automatisk. Drivenhetene åpner overlys for ventilasjon, med brytere for enkel betjening. Dette betyr at flere vinduer, eller til og med store og tunge vinduer, lett kan åpnes samtidig.

Overlysåpnersystem fra GEZE

  • De lar fasadeutforminger være uberørt, siden det flate saksdesignet og stangenheten bare krever et minimum av plass.
  • De sikrer optimal ventilasjon og luftuttak via en åpnebredde på opptil 320 mm.
  • De kan brukes til behagelig, daglig ventilasjon.
  • De åpnes enkelt og pålitelig, enten manuelt eller elektronisk.
  • De åpner også brede og tunge fløyer.
  • De kan brukes med hvilket som helst materiale (tre-, kunststoff- eller metallvinduer) og forskjellige vindusformer (rektangulære, skråstilte, trekantede, runde eller flatbuede vinduer).

Iøyefallende vindusteknikk for tidløs arkitektur

Overlys slipper inn mye dagslys og skaper vakker belysning i en bygning. For å forhindre at utseendet kompromitteres tilbyr GEZE forskjellige åpningssystemer for overlys – i både manuelle og automatiske versjoner. Disse kan nesten monteres nærmest usynlig på vinduskarmer. Vi setter sammen løsninger for spesifikke bruksområder i henhold til vindustypen.

Gjennom kontrollert og optimalisert ventilasjon kan automatiserte vinduer også bidra til å forbedre bygningens energieffektivitet.

GEZE gir råd og støtte til byggeplanlegging.

Veldig lett å bruke og montere

Overlyssystemer fra GEZE kjennetegnes ved at de er enkle å bruke og installere. GEZE tilbyr også støtte under installasjon, og kan tilby installasjonsinstruksjoner for kunder.

Sikkerhet gjennom vedlikehold

Regelmessig service og dyktig vedlikehold av automatiske systemer er avgjørende for å sikre langsiktig personlig og driftsmessig sikkerhet.

GEZE tilbyr skreddersydde servicekontrakter for alle bygninger. Ettermontering av overlys er også mulig og vi gir gjerne råd om dette og støtte deg basert på vår erfaring i dine prosjekter.