Casestudier

Bygningssikkerhet med høye designforventninger: GEZE i Leonberg rådhus

Mellom gamlebyen og det nye bysenteret i Leonberg, er det nye rådhuset nå en urban spydspiss for en livlig by. GEZE støttet bygningssikkerhet og tilgjengelighet i det åpne, moderne rådhuset med skreddersydde brannvernsporter og innovativ dørteknologi.

Toppmoderne dør- og vindusløsninger for rådhuset

Sentralt plasserte Leonberg rådhus er nå en romslig ny bygning med tre åpne sider og 9900 m² rom til disposisjon for innbyggere og de 200 pluss ansatte i byadministrasjonen.

Bygningskomplekset ligger midt i et grønt, parklignende område og legemliggjør livlige tradisjoner og en høy livskvalitet. Det moderne rådhuset, puristisk vedlikeholdt i henhold til planene til arkitektfirmaet Schaller, kombinerer tilgjengelighet, økt bygningssikkerhet og et bærekraftig energikonsept.

GEZE støttet prosjektet fra planleggingsfasene til fullføring og leverte toppmoderne dør- og vindusteknikk som støtter den innbydende, åpne atmosfæren i rådhuset.

GEZE implementerer konseptet ‘tilgjengelighet'

Atriet, med et stort glasstak, danner midtpunktet for det seks etasjer store bygningskomplekset. I første etasje ligger sentralfoajeen, delbart rådkammer, partirom, en kafeteria og inngangen til de galleriaktige overetasjene som huser rådkontorene og kontaktpunkter for innbyggere.

GEZE utviklet et omfattende konsept for tilgjengelig bruk av Leonberg rådhus, og ga arkitektene fra Schaller og det generelle byggeselskapet Wolff & Müller et viktig planleggingsgrunnlag. Dette innebar å ta hensyn til økonomiske vurderinger, og dessuten knytte tilgjengelighet til krav til brannvern og sikring av rømningsveier.

Powerturn sidehengte bladdrivenheter: funksjonell kreativ frihet

GEZE-slagdørsystemer kombinerer brannsikkerhet og tilgjengelighet i inngangsområdet. Bilde: Jürgen Pollak for GEZE GmbH

slagdører i inngangsområdet til Leonberg rådhus. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Automatiske slagdørsystemer med innovative GEZE Powerturn-drivenheter brukes i hele bygningen - selv i de to slagdørene med dobbeltfløy i vindfanget til hovedinngangen.

Den kraftig drivenheten flytter den tunge gangfløyen nøyaktig og sikrer tilgjengelig inngang til foajeen og resepsjonen. Den unike Smart swing-funksjonen gjør at alle enkelt kan åpne dem manuelt. Når de er helt åpne, fungerer slagdørene også som nødutganger, og som åpning for en luftforsyning i tilfelle en brann.

Tilgjengelighet med strenge krav til bygningssikkerhet

Glasslagdør til rådkammeret. Bilde: Jürgen Pollak for GEZE GmbH

Tilgjengelig fasadeinngang som brannoppdemmingsdør © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

En vindfang nær kafeteriaen fungerer som en andre fasadeinngang. Den utvendige vindfangdøren med dobbeltfløy ble utstyrt med et Powerturn sidehengt bladdrev i varianten IS/TS, som automatisk åpner gangfløyen.

Gangfløyen holdes lukket med en TS 5000-dørlukker. Den innvendige vindfangdøren med ett blad er konstruert som en brannvernsport og utstyrt med en Powerturn F/R-drivenhet med integrert utløserknapp. Den ‘slanke' integrerte løsningen passer perfekt for avgrensede områder. Fra utsiden gis inngang til vindfanget av en radarbevegelsessensor. Utenfor vanlige åpningstider, åpnes døren automatisk via programbryter i resepsjonen.

Den tredje fasadeinngangen er å finne i det store delelige rådkammeret i første etasje. De to brannseksjon- og nødutgangsdørene med dobbeltfløy med Powerturn F/R-IS/TS sidehengte bladdrivenheter kombinerer sikkerhet, tilgjengelig brukervennlighet og moderne dørestetikk. Gangfløyen for hver dør har blitt automatisert. Den integrerte koordineringen lukker brannvernsporter i rett rekkefølge etter hver åpning og sikrer branndørlukkeren.

Åpne, holde åpent og selvlukking

Rådkammeret kan nås fra foajeen via to brannvernsporter med dobbeltfløy med Powerturn F/R-IS/TS sidehengte bladdrivenheter. De styres via en albuebryter og selvlukkes i tilfelle en brann.

Den tredje inngangen til rådkammeret er et kompakt hold-åpen-system med dobbeltfløy med TS 5000 R-ISM-dørlukkere, som tilbyr multifunksjonell brukervennlighet:

  • Lange hold-åpen-tider når det kreves
  • ‘Frisvingfunksjon' for åpning med minimal innsats
  • Hold-åpen-funksjonen låser dørbladet på slutten av frisving-området
  • Selvlukking i tilfelle brann
     

De samme dørløsningene ble valgt som slagdører med ett blad til partirommene. I tillegg fører to nødutganger utstyrt med TS 5000-dørlukkere til utsiden.

Intelligent røyk- og varmeavtrekk – med praktisk ventilasjon

Nettverkstilkoblet bygningssikkerhet: styringssenteret GEZE RWA. Bilde: Jürgen Pollak for GEZE GmbH

Nettverkstilkoblet bygningssikkerhet: styringssenteret GEZE RWA

For å garantere kontrollert avtrekk av røykgass i tilfelle en brann ble vinduene bak taket til rådkammeret automatisert med synkroniserte Slimchain-drivenheter. Solbeskyttelsen trekker seg tilbake øyeblikkelig og vindusmotorene åpner i tilfelle en alarm fra røykmelderen eller et manuelt signal.

Alle RWA-komponenter og trykknapper, røykmeldere og sensorer, er nettverkstilkoblet via MBZ 300 RWA-bussenteret. Den fleksibelt konfigurerbare styringen overvåker og koordinerer funksjonen til RWA-systemet og beskytter strøm- og nødstrømsforsyningen. Takket være tilkoblingen til konstruktørens KNX-bygningssystem, leverer RWA-systemet også praktisk daglig ventilasjon, samt bygningssikkerhet.

GEZE RWA-drivenheter: Forsyningsluft – en sikret nødutgang

Overlysene i atriet, som er automatiserte med Slimchain-drivenheter, forsyner også de interne tekjøkkenene i hver etasje og korridorer med forsyningsluft under normale omstendigheter. Hvis en brann bryter ut, lukkes overlysene øyeblikkelig, slik at røyk og varme ikke kommer inn i nivåene. Samtidig åpner synkroniserte Powerchain-kjedemotorer flere store fasadevinduer i andre etasje for å sikre at forsyningsluft strømmer inn fra utsiden. De synkroniserte kraftpakkene gjør det mulig å åpne vinduer på mindre enn 60 sekunder.

Tilgjengelighet pluss brannsikkerhet med GEZE-slagdørsystemer

Hovedinngangen til kafeteriaen har blitt bygget som en brannvernsport med Powerturn F/R-drivenheter og åpningstrykknapper på begge sider. Kafeteriaen kan nås fra baksiden av heisen via et hold-åpen-system med GEZE TS 5000 R-dørlukkere. Cateringområdet er kombinert med et annet hold-åpen-system som en inngang til den utsparte gjennomgangsveien med snacks- og drikkevareautomater rett foran kafeteriaen og gir et tilgjengelig internt brannsikkerhetsområde.

Komfortabel og sikker tilgang til overetasjene

Overetasjene kan nås fra heisen gjennom slagdører med ett blad utstyrt med GEZE Powerturn F/R-drivenheter. Åpningstrykknapper på begge sider av dørene gir enkel tilgang. Utenfor åpningstid, åpnes landingsdørene kun via sentral godkjenning etter å ha ringt på en klokke. Brannvernsportene kan enkelt åpnes fra innsiden takket være smart swing-funksjonen. Sikker lukking av døren er garantert i alle tilfeller.

Hold-åpen-systemer med enkelt- og dobbeltfløy med dørlukkerne TS 5000 R eller R-ISM er å finne i selve etasjene, som brannseksjonsdører. Enblads-branndørene i nødutgangen til trappeoppgangen åpnes også tilgjengelig takket være den multi-prisvinnende GEZE TS 5000 ECline-dørlukkeren.

GEZE-produkter i nye Leonberg rådhus