Casestudier

Historie og innovasjon: GEZE skyveveggsystemer i Café Luitpold

Den 130 år gamle München-institusjonen har funnet tilbake til tradisjonen med de flotte kaffehusene med en omfattende renovasjon. GEZE støttet kombinasjonen av moderne design og historisk atmosfære i Café Luitpold med innovative dørløsninger og skyveveggsystemer.

Historisk kaffehus med en moderne atmosfære

Automatisk dør i inngangen til Café Luitpold. Bilde: Robert Sprang for GEZE GmbH

En automatisk buet skyvedør med Slimdrive SC-drivenheten fører inn i hovedkafeen.

I rundt 130 år har Café Luitpold i Münchens eksklusive Brienner Strasse vært synonymt med utsøkt kafe og en kosmopolitisk levemåte. Kafeen ble åpnet i 1888, i stilen til de praktfulle kaffehuspalassene i Wien. Det har hentet navnet sitt fra prinsregenten Luitpold, som var kjent for sin kjærlighet til kunst og kultur. Café Luitpold var et møtepunkt for kunstnere og frie sjeler, sosieteten og lokale, spesielt i Münchens gylne epoke rundt 1900 - Paul Klee og Wassily Kandinsky sies å ha dannet ‘Blue Rider’ artists’-gruppen her. Etter moderniseringen tiltrekker Café Luitpold i dag en fargerik blanding av forretningsfolk, stamkunder, Munchen-trendsettere og studenter.

Plassdelingen er en viktig funksjon i kafeen

Plassdelingen i tre distinkte områder definerer stilen og atmosfæren til Café Luitpold.

  • Hovedkafeen, med sitt slående enkle design, kombinerer et bakeri og en bar med moderne U-formede møbler. Herfra er det innganger til vindfangekafeen og palmetrehagen.
  • Vindfangekafeen ligger ved kafeens historiske hovedinngang, og kjennetegnes av et par søyler og et overdådig profiltak.
  • Palmetrehagen er utvidelsen av vindfangekafeen og er flankert av stukkatursøyler ved inngangen til vestibylekafeen. Det er også en inngang til hovedkafeen.

Stille og elegant: Slimdrive SL automatiske dører

Skyveveggsystem i vindfangekafeen i Café Luitpold. Bilde: Robert Sprang for GEZE GmbH

Åpen utsikt over palmetrehagen gjennom en automatisk buet skyvedør

Hovedkafeen kan nås via en tilgjengelig automatisk buet skyvedør som skyter inn i rommet. Slagdøren foran den åpnes med svært lett berøring, takket være servoteknologi, og sitter perfekt med den historiske fasaden. En romslig hall fører til hovedkafeen til inngangen til vindfangekafeen, som ligger i den tidligere hovedinngangen til Café Luitpold. Et søylepar og et profiltak gjør rommet enda mer storslått.

Bak stukkatursøylene åpnes bladene til en automatisk skyvedør i kontinuerlig glass i full stillhet og gir tilgang til den historiske vindfanget. De samme diskrete automatiske dører finner man i passasjen til den høye palmetrehagen, som også kan nås fra hovedkafeen via en automatisk buet skyvedør. Mysteriet bak de elegante, ekstremt stille automatiske dørene er GEZE Slimdrive SL-drivenheten, med en motor som bare er 70 mm høy, som fungerer både diskret og effektivt når kafeen er i drift.

Se og bli sett i en kompleks romstruktur

Når man vandrer gjennom kafeen, er det det store antallet innganger, utganger og åpninger og det brede utvalget av dørløsninger og designelementer som skiller seg ut. Den største utfordringen i dette romslige og arkitektoniske ensemblet var å skille den travle hovedkafeen, den roligere vindfangekafeen og palmetrehagen i ulike områder, samtidig som de knyttes sammen til en stilistisk helhet, og - for de besøkende til kafeens skyld - å innfri kravet om å ‘se og bli sett’.

Skyveveggsystemer skaper stilig transparens

Skyveveggsystem i vindfangekafeen i Café Luitpold. Bilde: Robert Sprang for GEZE GmbH

Et gjennomsiktig skyveveggsystem forbinder hovedkafeen med vindfangekafeen.

GEZE responderte på de spesielle rom- og designfunksjonene til Café Luitpold med manuelle skyveveggsystemer (MSW), som ble implementert i hele kafeen som integrerte helglassystemer (IGG). De innglassede skyveveggsystemene kan enkelt skyves sammen og parkeres for å spare plass om nødvendig.

Profilene og skyvebeslagsystemet til GEZE IGG integreres usynlig mellom rutene – som muliggjør at de kontinuerlige glassoverflatene integreres diskret i søylenisjene til vindfanget, skiller og kobler sammen vestibylekafeen med hovedkafeen og gir ønsket lydisolasjon.

Sikrede rømnings- og redningsveier med GEZE-dørteknologi

Til tross for all elegansen, er det viktig å huske at design ikke er alt. I den komplekse, treveis romstrukturen, der opptil 200 gjester og hele personalet kan befinne seg samtidig, er sikkerhet øverste prioritet. Det lette, elegante designet til GEZE-dørsystemene definerer også utseendet til dørene i rømnings- og redningsveiene: alle de svært kompakte sikkerhetskomponentene integreres diskret i drivenhetene og garanterer at de ulike områdene av kafeen kan evakueres raskt og sikkert i tilfelle fare.

GEZE-produkter i Café Luitpold

  • Slimdrive SC-FR driv
  • GEZE Slimdrive SL drive
  • Manuelle skyveveggsystemer (MSW)
  • Integrerte helglassystemer (IGG)