Innovativ dørteknologi i rådhuset i La Rochelle

Historiske bygninger er viktige kulturelle verdier. Derfor er fredede bygninger underlagt spesielle forskrifter når det gjelder renovering og modernisering. I det historiske rådhuset i La Rochelle, en kystby i det franske departementet Charente-Maritime, sikret GEZE dørsystemer at den vernede arkitekturen bevares samtidig som rådhuset er tilgjengelig for alle.

Det eldste rådhuset i Frankrike er en vernet bygning

Den historiske arkaden fører til en moderne hoveddør.

Den historiske arkaden fører til en moderne hoveddør. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Denne bygningen har vært rådhus siden byen La Rochelle ble grunnlagt 1298. Det gjør det til et av de eldste som fremdeles er i bruk i Frankrike. Det er bygget i gotisk stil og renessansestil og er en av byens mest særpregede historiske bygninger, med brystvern, små hjørnespir og vakttårn med en statue av kong Henry IV.

De automatiske skyvedørene i helglass gjør publikumsområdene lyse og lett tilgjengelige.

Publikumsområder med automatiske skyvedører i helglass. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Å renovere en fredet bygning

Den historiske bygningen ble fredet i 1861 og ble omfattende renovert for å gi den tilbake noen av sine originale elementer og gjennomføre nødvendige forandringer og modernisering. Nå har rådhuset for annen gang gjennomgått en omfattende renovering. Disse arbeidene ble nødvendige etter en brann som spredte seg til hele taket i den historiske bygningen og fikk hele strukturen til å kollapse. På grunn av skadeomfanget og den kulturhistoriske verdien av denne bygningen, innebar gjenoppbyggingen store utfordringer. De største utfordringene var utvilsomt å føre de vernede delene av bygningen tilbake til deres opprinnelige tilstand. Samtidig var det nødvendig å bygge om publikumsområdene i tråd med moderne standarder for sikkerhet og barrierefrihet.

Under ledelse av Philippe Villeneuve, arkitekten som blant annet er ansvarlig for restaureringen av Notre-Dame i Paris, varte dette prosjektet med å rekonstruere og renovere det historiske rådhuset i nesten seks år. Men innsatsen var verdt slitet: den historiske arkitekturen fremstår nå i ny glans og rådhuset i La Rochelle ønsker alle velkommen med barrierefrihet og enkel tilgang.

Resepsjonen er plassert bak en automatisk helglassdør som gjør inngangen til den historiske bygningen tilgjengelig for alle.

Resepsjonen er plassert bak en automatisk helglassdør. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Automatiske skyvedører i helglass gjør resepsjonen lys og innbydende.

Automatiske skyvedører i helglass gjør resepsjonen lys og innbydende. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Automatiske skyvedørsystemer sikrer barrierefrihet

Å gjøre det historiske rådhuset barrierefritt var et viktig element under renoverings- og moderniseringsobjektet. Nå er publikumsområdene lyse og vennlige med automatiske helglass skyvedører installert i resepsjonen. De automatiske dørene gjør bygningen tilgjengelig for alle, også mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Diskrét design understreker den historiske arkitekturen

Automatiske dører med GEZE Slimdrive dørsystemer er installerte i resepsjonen. Med monteringshøyde på bare 7 cm føyer dørsystemene seg harmonisk inn i den historiske arkitekturen. En av de automatiske skyvedørene er plassert bak en original dør som er beholdt i fasaden. Dette gjorde det mulig å beholde den vernede fasaden samtidig som adkomst i tråd med dagens standarder sikres inne i bygningen.

Bak vestibylen i inngangen fører automatiske skyvedører i helglass inn til resepsjonen. De slanke beslagene i rustfritt stål (for skyvedører i helglass) oppfyller kravene som stilles til design, transparens og innslipp av så mye lys som mulig.

Mer om helglassystemer

Helglass skyvedører og adgangskontrollsystemer skiller publikumsområdet fra kontorene.

Adgangskontrollsystemer skiller publikumsområdet fra kontorene. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Brukervennlig adgangskontroll – nødvendig i offentlige bygninger

Fordelene med moderne dørteknologi kommer tydelig fram i alle delene av bygningen som krever spesiell adgangsberettigelse. I det historiske rådhuset i La Rochelle, gir to automatiske dører tilgang til områder der bare de ansatte på rådhuset har tilgang. En GEZE Slimdrive automatisk dør er utstyrt med et adgangskontrollsystem som bare slipper inn autoriserte personer. En annen automatisk dør fungerer som enveis utgang fra kontorene inn i foajeen. Vår moderne dørteknologi bidrar til å gjøre den historiske arkitekturen lett tilgjengelig og praktisk i bruk.

Mer om adgangskontroll

LES OM ANDRE LØSNINGER FOR HISTORISKE BYGNINGER

Andre fordeler med GEZE Slimdrive dør-drivenheter:

  • Ekstra stille, slitesterk DC-drivenhet
  • Kan kobles til og integreres i bygningsstyringssystemer via CAN-buss
  • Uavhengig feilbeskyttelse og logging
  • Innganger og utganger kan konfigureres fritt for å passe forskjellige typer bruk
  • Integrert batteri for nødåpning i tilfelle sikkerhetsrelaterte feil, f.eks. strømbrudd
  • Reduserte vedlikeholdskrav med selvrensende rullevogn