Casestudier

Forebyggende brannvern på togstasjonen Wien vest – med teknologi fra GEZE

BahnhofCity Wien West er mye mer enn en barrierfri jernbanestasjon, den huser også et hotell, et kjøpesenter og en kontorbygning. Innovative dørsystemer fra GEZE gir fremragende komfort, tilgang for alle og forebyggende brannvern i alle områder. Med sitt slanke design, integreres de perfekt inn i bygningsarkitekturen.

Toppmoderne arkitektur og teknologi på barrierefrie CityBahnhof Vest

Utsikt over togstasjonen Wien vest med den berømte arkitektfunksjonen ‘Wolkenspange’. Bilde: Rullegardin

Utsikt over togstasjonen Wien vest med den berømte arkitektfunksjonen ‘Wolkenspange’. © Shutterstock.com

Siden moderniseringen, har togstasjonen Wien vest vært identifisert av ‘Wolkenspange’. Det arkitektoniske mesterverket fra wienerarkitektene Neumann & Steiner veier over 430 tonn, og spenner over den store og lyse stasjonen. I dag ankommer toget der den legendariske orientekspressen en gang stoppet på sin vei fra Paris til Istanbul. Togstasjonen Wien vest er i dag et knutepunkt for regionale forbindelser, med et trafikkstyringssystem og reisekomfort som stadig oppgraderes for å gjøre det til en barrierefri stasjon.

Fremragende komfort takket være automatiske dørsystemer

Rundt 30 automatiske skyvedører med drivenheter fra Slimdrive-serien fra GEZE er i bruk i det moderne reisekomplekset i Wien.

Enten det er fasadeporter i de brede og høye inngangene til stasjonens inngangsparti, eller på shoppingnivåene, hotellet eller kontorblokka, skaper Slimdrive skyvedørsystem et harmonisk visuelt resultat. Med en høyde på bare syv centimeter, integreres drivsystemene diskret i fasaden og de innvendige områdene.

Barrierefrie jernbanestasjoner med ‘intelligente’ dørsystemer

Inngangsdører til togstasjonen Wien vest med GEZE-dørsystemer. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Inngangsdører til togstasjonen Wien vest med GEZE-dørsystemer. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Generøs passasjeklaring, slanke dørprofiler og Slimdrive SL NT-FR-skyvedørsystemer i nødutgangsdesignen sikrer barrierefri tilkomstbekvemmelighet, sikring av rømningsveier, lyshet og transparens. Der døråpnebredder er mer begrensede på en rømningsvei, oppnådde man maksimale åpnebredder ved å bruke automatiske teleskopskyvedør med fire blader med Slimdrive SLT-drivenhetsvarianter. 'Stabling’ av dørbladene er ikke et problem med denne løsningen.

De diskrete Slimdrive-drivenhetene skjuler moderne, intelligent styringsteknikk. De stille drivenhetene med høy ytelse går så å si ubemerket og er godt utstyrte til å håndtere store trafikkvolum. Hold-åpen-tiden tilpasser seg brukshyppigheten. Hvis besøksstrømmen øker, holdes dørbladene automatisk åpne lenger. Akselerasjon, hold åpen-tid og åpnings- og lukkerhastigheter kan stilles inn individuelt på disse intelligente dørsystemene.

Fremoverskuende: dørsystemer integreres i bygningsadministrasjonssystemet

Den store hallen på togstasjonen Wien vest. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Den store hallen på togstasjonen Wien vest. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Styringen av Slimdrive- og TSA-drivenheter gjør dørene fremtidssikre, noe som muliggjør systemintegrasjon i bygningsstyringssystemet. Dørfunksjoner kan, for eksempel, overvåkes eller endres eksternt og dermed forbedre effektiviteten av bygningsdriften.

Behovsbaserte kombinasjoner: Slagdørsautomatikk og dørlukker

GEZE dørsystemer for universal adgang og forebyggende brannvern. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

GEZE dørsystemer for universal adgang og forebyggende brannvern. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Kombinasjonen av drivenheter og dørlukkere er en optimal løsning for dører med dobbelfløy og store og tunge dører i kontorkomplekset. Til tross for at de bruker ulik teknologi, har begge dørbladene samme slanke drivenhetsdesign. Gangfløyen er utstyrt med en TSA 160 F-IS-slagdørsautomatikk og skåtefløyen med en manuell TS 5000-dørlukker, fordi den kun åpnes når det er nødvendig. Drivhuset inneholder også styringen for lukkerekkefølge som kreves for branndører. Den garanterer at begge branndørblader lukkes korrekt igjen på en kontrollert måte etter tilgang, f.eks. folk som flykter i tilfelle fare.

Fleksibel og komfortabel shopping – med manuelle skyveveggsystemer

Manuelle skyveveggsystemer (MSW) fra GEZE i kjøpesenteret på BahnhofCity Wien West. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Manuelle skyveveggsystemer (MSW) fra GEZE i kjøpesenteret på BahnhofCity Wien West. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Manuelle skyveveggsystemer (MSW) er viktig for å skape en innbydende og åpen atmosfære på kjøpesentre. Butikker og utendørsområder kobles sammen for å gi barrierfri tilgang. For å åpne det manuelle skyveveggsystemet settes glasselementene inn i det laterale parkeringsområdet – en praktisk og plassparende løsning. Presisjonskulelagre i voggen sikrer at de store glassbladene kjører smidig og stille. Dette er mulig grunnet kombinasjonen av optimal kurveteknologi i skinnepressene, samt vogger som beveger glasselementer trygt og enkelt. Dette innebærer at det nesten ikke er nødvendig å bruke noen kraft for å sette elementene inn i parkeringsområdet.

MSW-dørsystemer fra GEZE i kjøpesenteret på BahnhofCity Wien West. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

MSW-dørsystemer fra GEZE i kjøpesenteret på BahnhofCity Wien West. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Systemelementer med ulike manuelle skyveveggsystemfunksjoner fra GEZE muliggjør et stort antall kombinasjoner for enhver monteringssituasjon. På jernbanestasjonen Wien vest, gjør designet ved venstre og høyre stableområde at butikkfronten kan være delvis åpnet - noe som er spesielt nyttig når været blir kaldt.

Dette innebærer at man kan forlate en butikk når det manuelle skyveggsystemet er lukket, takket være en pendeldør med en gulvfjær som er plassert i stableområdet, og danner en sikker fester for den bevegelige glassdelingsveggen.

Dørlukkerteknologi fra GEZE for forebyggende brannvern

Detaljert visning av vindu med trykkavlastningsdemper for røyk- og varmeavtrekksanlegg med K 600 T vippehebeldrev. Bilde: Sigrid Rauchdobler for GEZE GmbH

Detaljert visning av vindu med trykkavlastningsdemper for røyk- og varmeavtrekksanlegg med K 600 T vippehebeldrev. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Det er mer enn hundre manuelle dører med enkelt- og dobbeltfløy fra GEZEs dørlukkerserie i hele komplekset på togstasjonen i Wien. De sørger for trygg og pålitelig lukking av brannvernsporter som må holdes lukket og overvåket til enhver tid, eller i det minste i tilfelle brann. Dørlukkersystemer sikrer kontrollert naturlig røyk- og gassventilasjon i tilfelle en brann og sikker lukking i normal modus. K 600-vippehebeldrev, i kombinasjon med TS 5000-dørlukkere, fungerer som forsyningsluft- eller etterstrømningsåpninger. I tilfelle brann, skyves dørene automatisk opp og holdes vidåpne slik at frisk luft kan forsynes, og røyk og varme kan unnslippe.

Dørsystemer fra GEZE for komfort og forebyggende brannvern på togstasjonen Wien vest:

  • Automatiske skyve- og døråpnersystemer gir fremragende tilkomstbekvemmelighet og sikkerhet for reisende og pålitelig under perioder med høy trafikk. I tillegg kan intelligente dørsystemer integreres i bygningsadministrasjonssystemet.
  • Manuelle skyveveggsystemer (MSW) gir en innbydende og åpen shoppingatmosfære, samt fleksibilitet og komfort.
  • Allsidige dører på manuelle dører og brannvernsporter støtter forebyggende brannvern.