Naturlig lufting for å forbedre luftkvaliteten – et intervju med Karen Sum

Enten det er for skoler eller førskoler, kommersielle lokaler eller kontorer, er sosial avstand, hygiene og ansiktsmasker aktuelt avgjørende. Av samme grunn er naturlig lufting viktigere enn noensinne. I dette intervjuet skisserer Karen Sum, leder for Global Account Management, måtene for og metodene vi kan bruke for å styrke friskluftforsyningen og forbedre luftkvaliteten i bygninger – med minimal innsats og liten investering.

Hvorfor er ventilasjon et så viktig emne for tiden?

Bygninger har blitt satt mer under lupen i løpet av de siste årene i forhold til energieffektivitet, og dette inkluderer reduksjon av oppvarmings- eller kjølingskostnader. Bruk av moderne, energisparende byggemetoder betyr at vi jobber, bor og lærer i stadig bedre forseglede bygninger. Men den største ulempen med dette er at det kommer inn for lite frisk luft og for lite brukt luft kan slippe unna. Dette skaper et behov for intelligent ventilasjon for å sikre effektiv luftutveksling slik at innendørs luftkvalitet og hygiene forbedres, slik at bygninger kan benyttes på trygg måte. Forskere mistenker at lukkede rom utgjør en økt risiko for infeksjon gjennom aerosoloverføring av virus. Virus som overføres på denne måten inkluderer både COVID-19 og klassiske influensavirus. Da aerosolpartikler er mindre og lettere enn dråper, flyter de rundt i luften i lengre tid og faller ikke ned til bakken så hurtig. Det er derfor det er nødvendig med effektiv luftveksling, for å redusere konsentrasjonen av aerosoler i innendørs luft."

Naturlig lufting er en effektiv løsning for å betydelig forbedre den innendørs luftkvaliteten. I tillegg krever bruk av automatiske vindusmotorer for kontrollert ventilasjon mindre energi enn de fleste mekaniske ventilasjonssystemer.

Karen Sum, Head of Global Account Management GEZE GmbH
Klasserom med en stor vindusfasade og automatiske vinduer.

Naturlig lufting forbedrer luftkvaliteten merkbart.

Hvordan kan vi sikre effektiv luftutveksling?

"Folk vender ofte til mekaniske ventilasjonssystemer, men disse løser ikke de aktuelle problemene ved koronaviruspandemien. I mange tilfeller er luftfiltre i ventilasjonssystemer ikke tilstrekkelig fine til å filtrere aerosoler – og dermed virus – ut fra innendørs luft. Uten effektiv luftutveksling resirkuleres luften ganske enkelt; i verste fall kan slike systemer forverre den innendørs luftkvaliteten – og dermed øke risikoen for at folk blir smittet av koronaviruset. I tillegg til dette finnes personlige oppfatninger: de fleste av oss begynner å føle oss ukomfortable i et rom der vi ikke kan åpne vinduene. Alternativet til dette er kontrollert, naturlig lufting via automatiske vinduer. Dette slipper inn frisk luft utenfra og forhindrer at gammel luft resirkuleres rundt i rommet."

Finn ut mer om naturlig lufting

Det åpne vinduet høres så enkelt ut. Hvilke faktorer er viktig for vindusventilasjon?

"I travle områder som kontorer, skoler og universiteter, der folk er underlagt tidspress og må konsentrere seg om arbeidet, glemmer de ofte å åpne vinduet. Problemet gjøres verre ved det faktum at vi har en tendens til å merke en forringelse av den innendørs luftkvaliteten når det allerede er for sent. I tillegg til en økt infeksjonsrisiko, kan dårlig luftkvalitet påvirke vår evne til å konsentrere oss og yte og til og med forårsake hodepiner og svimmelhet. Systemer som åpner vinduer automatisk uten at noen trenger å aktivt gå til vinduet, er effektive løsninger. Dette forenkler effektiv luftveksling, noe som betydelig forbedrer luftkvaliteten og reduserer risikoen for infeksjon."

Vinduer med automatiske GEZE vindusmotorer i en sportshall.

Smarte vindusmotorer er en praktisk og effektiv løsning for ventilasjon. © Exorbitart / GEZE GmbH

Gir automatiske vinduer effektiv ventilasjon?

"Naturlig lufting er en effektiv løsning for å betydelig forbedre den innendørs luftkvaliteten. I tillegg krever bruk av automatiske vindusmotorer for kontrollert ventilasjon mindre energi enn de fleste mekaniske ventilasjonssystemer. Bygningsdriftsansvarlig har dessuten fordel av sammenlignbart lavere investeringskostnader, da automatisk vindusmotor representerer en kostnadseffektiv etter etterutrustningsløsning."

Hvorfor brukes ikke automatiske vinduer oftere for å gi naturlig lufting?

"Sikkerhet brukes ofte som et viktig argument mot å installere vinduer som åpner seg – for å beskytte mot innbrudd på gatenivå og på grunn av sikkerhetsbekymringer i høyere etasjer. Det er verdt å vurdere mindre hengslede rammevinduer – et sikkert og effektivt konsept som ikke reduserer tryggheten eller sikkerheten. Det gjør det mulig å åpne og lukke vinduer lett, samt å motvirke støyforstyrrelse ved travle tider. Du kan også programmere et tidsur, slik at vinduene åpner og lukker ved spesifiserte tidspunkt."

Praktisk drift takket være det intuitive displayet og de forhåndsprogrammerte scenarioene.

Systemet er praktisk å betjene ved bruk av det intuitive displayet eller de forhåndsprogrammerte scenarioene.

Hvorfor bruke en tidsur for ventilasjonen?

"Vi har ofte en tendens til å bli påvirket av temperatur, akustikk og visuell stimulasjon i stedet for luftkvalitet. Det er større sannsynlighet at vi vurderer luftkvaliteten basert på luft og generelle følelser, slik som "Jeg er litt for varm". Jo lenger tid vi tilbringer i et rom, desto mindre legger vi merke til den forringende luftkvaliteten – så vi merker det altfor sent. Enda mer problematisk er det at vi har en tendens til å puste inn brukt luft som har blitt sirkulert i rommet."

Finnes det en løsning på vår mangel for sensitivitet når det gjelder luftkvalitet?

"Ja – eksemplene inkluderer tidsur og lettinstallerte sensorer som identifiserer endringer i luftkvaliteten. Smarte vindusmotorer, slik som GEZE Slimchain kan kobles til sensorer og integreres i bygningsadministrasjonssystemer ved bruk av KNX- eller BACnet-grensesnittmoduler. Bygningsautomasjon gir praktisk, effektiv og situasjonsegnet luftsirkulasjon."

Intelligent bygningsstyring – energieffektive fasader: smart og sikker ventilasjon

Smart og sikker ventilasjon med GIRA KNX værstasjon.

Finnes det ytterligere måter å forbedre luftkvaliteten på ved bruk av sentral driftskontrollanlegg (BMS)?

"Smarte sensorer kan også kombineres med andre enheter, slik som regnsensorer og andre værstasjoner. Automatisk takvindu kan også integreres i justering av romtemperatur, noe som gir et fantastisk bidrag til dagkjøling og spesielt nattkjøling. Bygninger som luftes ut om natten etter instruksjon fra egnede sikkerhets- og værsensorer, gir et behagelig klima hele døgnet, slik at kravene for fleksibel arbeidstid og brytninger i været i hele verden følges.

Finn ut mer om justering av romtemperatur

Perlan 140 Duosync rulleglidebeslag åpner og lukker tofløyede glasskyvedører synkront.

Perlan 140 Duosync rulleglidebeslag åpner og lukker tofløyede glasskyvedører synkront. © GEZE GmbH

I tillegg til luftkvalitet er det noen andre faktorer som bygningsdriftsansvarlig bør ha i tankene under den aktuelle koronaviruskrisen?

"Ja, det finnes masse nye yrkeshelse- og sikkerhetstiltak som må innrettes på grunn av koronaviruspandemien. For eksempel har sosial avstand dramatisk endret kontorlayouter. Åpne, luftige bygningsdesigner og åpne kontorløsninger er aktuelle; folk unngår dessuten ofte små møterom. En intelligent oppdeling av kontorplass kan være en effektiv måte å isolere ulike seksjoner og luften i disse, gitt at hver seksjon har vinduer som kan åpnes. Flyttbare skillevegger og andre estetiske måter å skape separate områder på kan også forbedre personvernet samtidig som det gir flere måter å dele inn ventilerte rom på. Dette har også fordeler utover den aktuelle situasjonen, da akustiske og visuelle fordeler forbedrer velvære og gjør bygninger bedre å bo i."