Bygningsautomatisering – intelligent bygningsdrift i nettverk
Alle næringsbygg er nå bygget med automatisk bygningsstyring. Varme, lys, klimaanlegg, teknologi for kjøling og skygge, og dør- og vindusteknikk er nettverk og kommuniserer med hverandre. Komponentene kan enkelt og sentralt styres via intelligente bygningsstyringssystemer.
Mål: Energieffektivitet, komfort og sikkerhet
Det er ikke bare biler som vil kjøre selv i fremtiden: Bygninger blir også stadig mer automatiserte. De regulerer oppvarming, ventilasjon og klimaanlegg automatisk. De skifter belysning til riktig nivå avhengig av den ytre lysstyrken og om det er folk til stede i rommet. De trekker opp eller senker persienner, og åpner og lukker vinduer og dører. Og de gjør alt dette samtidig som de svarer nøyaktig på brukernes eller beboernes behov når de passerer gjennom bygningen. Når de forlater bygningen, reduseres energiforbruket automatisk til et minimum, tilgangspunktene låses og alarmsystemet aktiveres.
Denne typen automatiseringsteknikk er nå installert i alle nye offentlige bygninger og kommersielle eiendommer. Eldre, eksisterende egenskaper er også optimalisert. Nøkkelordet er definitivt bygningsautomatisering. Automatisering betyr enhver handling som ikke utføres av et menneske som påvirker en enhet eller et system. Bygningsautomatisering (BA) viser til summen av utstyr som brukes til automatisk styring, regulering, overvåking og optimalisering i bygninger.
Dette betyr at alle sensorer, aktuatorer, betjeningselementer, forbrukere og andre tekniske enheter i bygningen er koblet sammen. Bygningsautomatisering utfører deretter automatisk spesifikke funksjonelle prosesser som en del av bygningsteknikken, i samsvar med de foreskrevne innstillingene. Teknisk bygningsutrustning, som ofte kan være sammensatt, styres derfor effektivt og sentralt. Målet er å gjøre byggevirksomheten mer energieffektiv, økonomisk og tryggere og å tilby maksimal komfort både for brukere og beboere.
Automatiseringspyramide
Feltnivået innebærer utforming av alle funksjoner og måling og rapportering av data. Disse dataene kommer fra sensorer (for eksempel temperaturfølere, luftkvalitetsensorer, lyssensorer, bevegelsessensorer, vinduskontakter, vindhastighetsmålere, regnsensorer) og aktuatorer (servomotorer for ventiler og klaffer, bryter- og dimmingsutstyr for belysning, drev for solskjerm, vinduer og dører) og andre knapper og brytere.
Applikasjonsnivået angår sortering og vurdering av informasjon. Bryter- og posisjoneringskommandoer sendes tilbake til feltnivå. De kan imidlertid også overføres til alle de andre nivåene på kommandonivået.
Administrasjonsnivået overvåker systemet og optimaliserer dets virkemåte ved hjelp av spesiell programvare, det vil si bygningsdrift. Programvaren visualiserer og lagrer informasjon og data.
For å overføre informasjon fra sensorene eller posisjonskommandoer til aktuatorer, må enhetene kobles sammen i et delt nettverk.
EU-forskrift om bygningers samlede energieffektivitet
EUs forskrift om bygningers samlede energieffektivitet er driveren bak bygningsautomatisering. Tross alt er 40 prosent av det totale energiforbruket i EU innenfor byggesektoren. I henhold til EU-forskriften må den samlede energiprestasjonen til alle bygninger forbedres. Dette er først og fremst avhengig av bygningens utforming og det tekniske bygningsutrustning art. Anleggene kan også forbedres ytterligere ved å installere et automatiseringssystem.
En studie ved Biberach University of Applied Sciences ("Ensuring energy efficiency via building automation with respect to DIN V 18599 and DIN EN 15232") undersøkte hvor mye energi de enkelte funksjonene i bygningsautomatisering kan spare. Blant studieresultatene viste det seg at automatisert belysning i kombinasjon med en lysstyrende utvendig persienne ga et besparingspotensial på rundt 40 prosent. Hvis investeringskostnader og besparelser sammenlignes, er resultatet en gjennomsnittlig amortiseringstid på to til ti år for et sentraltdriftskontrollanlegg (BMS).
Oppsummert identifiserte studien at bygningsautomatisering kunne gi et stort bidrag til energieffektiviteten til et bygg. Dermed er det vitenskapelig bekreftet at normal brukeratferd ofte fører til unødvendig høyt energiforbruk.
Automasjon som en 'ideell' bruker
'Ideelle' brukere må slå av oppvarmingen når de lufter rom, og deretter lukke vinduer igjen så raskt som mulig. I tillegg vil de bare slå på lysene hvis rommet brukes, og deretter bare bruke antallet lys som trengs. I ubrukte rom, og vanligvis om natten eller på helligdager, ville de merkbart redusere lufttemperaturen på kontorer.
Siden disse typer ideelle brukere er svært sjeldne – ikke-ideelle brukere glemmer åpne vinduer og lar dem være åpne over natten – kan dette gapet lukkes betydelig ved hjelp av bygningsautomatisering. Smarte bygninger oppfører seg derfor på en mer energieffektiv måte enn mennesker.
Smarte bygg og smart home
Smart Home-teknologier er et voksende marked. © Exorbitart / GEZE GmbH
Smarte bygg brukes imidlertid ikke bare i kontor- og bransjebygg, hotell eller sykehus. Det er også en økende interesse for automatiseringsteknologi for hjem. !Smart Homes" er hjem der strømforsyningen og forbruksstyringene er koblet til husholdningsapparater og belysning.
Hjemmenettverk med underholdningselektronikk, overvåkings- og sikkerhetssystemer, persienner, vinduer og dørlukkersystemer kan også kobles til. Disse funksjonene kan tilpasses de individuelle behovene til brukerne og sikrer derfor økt komfort. De hjelper også med å spare kostnader og ressurser.
BACnet
BACnet (Building Automation and Control Networks) er en høynivåprotokoll for bygningsautomatisering. Den ble utviklet i 1995, i samarbeid med ASHRAE (American Society of Heat, Refrigerating og Air-Conditioning Engineers). Målet var å lage en produsentuavhengig kommunikasjonsprotokoll for intelligente komponenter og systemer i bygningsautomatisering. Protokollen har vært dokumentert i ISO 16484 del 5 siden 2003.
BACnet lar automatiseringsstasjoner fra forskjellige produsenter utveksle informasjon med hverandre uten å pådra seg lisenskostnader for spesiell dataoverføringsmaskinvare. BACnet brukes derfor hvis flere forskjellige produsenter må kobles i et nettverk via en protokoll.
Hoveddørene til hovedkvarteret for selskapet Vector i Stuttgart
Intelligent bygningsstyring i det nye hovedkvarteret til Vector
GEZE-nettverksløsninger med BACnet skaper betydelige fordeler i planlegging og drift:
- Tilpassede digitale nettverksløsninger med BACnet
- Sentral styring av mer enn 180 dører i bygningsstyringssystemet – enda bedra komfort og sikkerhet i normaldrift, og i tilfelle fare
- Tverrfaglig funksjonalitet og samhandling – synlig når som helst og hvor som helst
- Energieffektivitet: samhandling mellom dørteknologi og klimaregulering
- Støtte i byggefasen: Kommunikasjon mellom produktgruppeeksperter
Gå til casestudien GEZE Vector IT-campusen
GEZE Cockpit sentral driftskontrollanlegg (BMS)
GEZE Cockpit-sentral driftskontrollanlegget (BMS) kobler sammen alle smarte komponenter i døren, vinduet og sikkerhetsteknologien
GEZE Cockpit er det første sentral driftskontrollanlegget (BMS) for smarte dører, vinduer og sikkerhetsteknologi. GEZE Cockpit-sentral driftskontrollanlegget (BMS) gjør at automatiserte systemkomponenter fra dør-, vindu- og sikkerhetsteknologi fra GEZE og andre produsenter kan kobles sammen, sentralt og overvåkes nøyaktig. BACnet muliggjør interoperabilitet og er den mest utbredte kommunikasjonsstandarden innen bygningsautomatisering. GEZE Cockpit kan brukes som et uavhengig bygningsstyringssystem, eller integreres i et overordnet sentralt driftskontrollanlegg (BMS).
Maskinvarekomponentene i bygningsstyringssystemet består av et innebygd system der tre forskjellige GEZE-programvarepakker med forskjellige ytelsesfunksjoner kan installeres. Datautvekslingen mellom GEZE Cockpit og produktene skjer via IO 420-grensesnittmodulen på BACnets åpne kommunikasjonsprotokoll. Enten du bruker en/et PC, nettbrett eller smarttelefon: Applikasjonene til GEZE Cockpit er nettleserbaserte og kan derfor betjenes på alle IP-kompatible enheter.
Omfattende støtte fra alle involverte eksperter
GEZE støtter alle eksperter som er involvert i alle aspekter av planlegging av multifunksjonelle vinduer og dører.
Arkitekter, metallarbeidere, sikkerhetsplanleggere, brannvernseksperter og elektriske installasjoner og systemintegratorer er inkludert i planleggingen så tidlig som mulig for å garantere at de enkelte systemene kan samhandle ordentlig mens de tilbyr maksimale fordeler. Standardiserte nettverkskomponenter og tilpasset prosjektstøtte fra GEZE garanterer planleggingssikkerhet for alle berørte.
Jevne og tverrfaglige tiltak
Den åpne kommunikasjonsprotokollen BACnet muliggjør jevne og tverrfaglige operasjoner. Den tilbyr plug & play-komponenter, slik at du raskt kan koble til enheter og produkter. Dette hjelper systemene med å samhandle, garanterer rask integrering i kommunikasjonssystemet og sikrer fleksibiliteten som trengs, selv i tilfelle endringer i siste øyeblikk i planleggingen.
GEZE hjelper med vedlikehold, støtte og opplæring
Med GEZE Cockpit kan operatører av en bygning spare mye penger og øke sikkerheten til bygningen på samme tid, i seg selv og menneskene i den. Dine ansatte får fordeler som: GEZE Cockpit er enkel og praktisk å bruke: Statusen til dører, vinduer, røyk- og varmeavtrekk og nødutganger kan enkelt kontrolleres overvåkes trygt hvor som helst og når som helst fra alle IP-kompatible enheter.