Trender og utfordringer innen helsepleie – GEZE i samtale med Magnus Nickl

GEZE-løsninger har satt standarder innen helsepleie i mange år. En grunn til dette er at vi har et tett nettverk med mange interessenter. Dette er den eneste måten vi forstår behovene og ønskene til våre kunder og partnere på og forbedrer våre produkter og løsninger. Når vi snakker om helsepleie og sykehusbygninger, er emnet om "helbredende arkitektur” unngåelig. Og så blir navnet "Nickl & Partner Architects" snart nevnt. Vi møtte Magnus Nickl, styremedlem ved den internasjonale arkitektens praksis; ved hovedkontoret i München for å diskutere de nyeste trendene og utfordringene innen helsepleie med ham.

GEZE: Det finnes mange ulike krav til dør- og vindusprodukter innen helsepleie – noen nøkkelord er barrièrefrihet, hygiene, romklima og sikring av rømningsvei. Én funksjon i denne bransjen er påvirkningen som arkitektur har på pasientenes helse og velvære – kjent som helbredende arkitektur. Hva var din motivasjon for å takle dette emnet og hvordan oppsto konseptet og begrepet "helbredende arkitektur"?

Magnus Nickl: Det går langt tilbake. Helbredende arkitektur går mer enn 40 år tilbake i tid nå, til min far professor Hans Nickl. Etter at han hadde studert arkitektur, spurte han seg selv>: "Hva er det som virkelig interesserer meg? Hva kan være en nisje der jeg som arkitekt kan gjøre et virkelig sosialt bidrag?" Selvfølgelig bygget han den obligatoriske kirken og opplevde alle oppturer og nedturer som følger med bygging. Bygging av boligbygg interesserte ham aldri så mye. Og kontorbygninger var til syvende og sist for enkelt for ham. Så umiddelbart etter at han forlot universitetet, ble han en del av et kontor som på tiden bygget sykehus. Med det var på 60- og 70-tallet, da de tradisjonelt sett var bruksbygninger. De så hovedsakelig på rutenettsystemet. Hva er det ideelle rutenettet? Hvordan kan vi få inn alle funksjonene? Så for eksempel hvordan kan vi gjøre sykehuset attraktivt, økonomisk og praktisk, på en måte "smart, praktisk, bra"? Det er her den tidlige ideen oppstå om å skape en annen type sykehusarkitektur, en annen filosofi, som fokuserte primært på pasientene og deres rekonvalesens. Disse var fundamentale grunnlag i "helbredende arkitektur", som kontinuerlig utviklet seg med flere prosjekter, publikasjoner og med min mors professorgrad.

Magnus Nickl ved kontoret i München, hovedkontoret til Nickl & Partner Architects

For store byggeprosjekter anbefaler Magnus Nickl nært og tidlig samarbeid mellom bransjen og arkitekten. © GEZE GmbH

GEZE: Hva er de grunnleggende prinsippene i konseptet "helbredende arkitektur"?

M.N.: De grunnleggende prinsippene stammer fra begynnelsen av våre arkitekters praksis. Og selvfølgelig er lys kritisk her. Det var alltid viktig for oss at hver pasients rom hadde en referanse til utsiden. Våre korridorer er ikke mørke rør, men gir i stedet tydelig orientering. Vi har ulike typer gårdsplasser, som kan arrangeres på ulike måter. Utsikten fra vinduet til utsiden er viktig. Totalt sett er våre romdesigner flytende, og du beveger seg som en symfoni, som et musikkstykke, gjennom bygningen. Gjennom inngangspartiet, de offentlige områdene, inn på en type halvprivat område. Her er undersøkelses- og behandlingsrommene, som allerede er litt mer avsides. Til den private sfæren, pasientrommene, som faktisk blir et midlertidig hjem, der pasientene føler seg trygge og sikre.

Les mer om "helbredende arkitektur"

Vi ønsker at de romlige elementene skal være flytende og at folk beveger seg som i en symfoni, som en type melodi gjennom bygningen. Utfordringen er da å skape steder som tilbyr sikkerhet og trygghet, men som fortsatt er svært åpne.

Magnus Nickl, arkitekt og medlem i styret til Nickl & Partner Architects

GEZE: Sikkerhet og trygghet er de riktige nøkkelordene når det gjelder å unngå infeksjonsrisiko, for eksempel. Her gir vi løsninger for lav kontaktdørs- og vindusteknologi. Hva er de spesifikke behovene etter din mening?

M.N.: Jeg er veldig for den generelle bruken av automatiske skyvedører eller dører som kan drives med albuen for å minimere håndkontakt. Og ikke bare dører og vinduer, men vasker med infrarød-enheter, også, for eksempel. Til syvende og sist er målet å forhindre mulige infeksjonskilder ved bruk av automatiseringsløsninger i operasjonssalene, spesielt. For dette er et svært omstridt emne ved sykehusene – og et stort problem! Hvis jeg fikk det som jeg ville, ville ikke automatiske skyvedører være begrenset kun til operasjonssaler. Bortsett fra hygieneaspektet er interessante arkitekturløsninger også å finne på avdelingene. Jeg så nylig et supert prosjekt i Nederland: Rommene på avdelingene hadde store skyvedører. I Tyskland betyr kostnaden at dette er heller usannsynlig, men som et resultat av dette, var pasientrommene av svært høy kvalitet, fordi det fantes svært brede korridorer der ulike funksjoner fant sted, slik som åpne tekjøkken, lunsj og så videre. Men samtidig var pasientene i stand til å lukke skyvedørene for å ivareta sitt private område. Og igjen, dette skaper et svært flytende romlig konsept som er veldig spennende for meg. Og det er her du som produsent har mye å bidra med fremover.

GEZE: Når vi snakker om fremtiden, ett spørsmål til om digitalisering og BIM. Vi støtter kundene våre ved en svært tidlig fase av prosjektet i planleggingen av bygninger. Hva er dine erfaringer med BIM?

M.N.: I internasjonal betydning må emnet BIM vurderes annerledes. Her i den tysktalende delen av verden – Østerrike, Tyskland og Sveits – er dette fortsatt i begynnerfasen. USA og noen asiatiske land har kommet mye lenger. Men slik digitalisering er selvfølgelig en enorm utfordring for bransjen og også for oss som arkitekter. Vi har ofte problemet i anbud der all denne knowhow ganske enkelt ikke er tilgjengelig. Bare prøv med å ringe ulike selskaper og be om en Revit-fil for en spesifikk drivenhet! For mange av dem kan ikke gjøre dette. Samtidig må vi dessverre ofte være nøytrale, fordi 80 prosent av våre konstruksjonsprosjekter er i den offentlige sektoren. Vi står kontinuerlig overfor spørsmålet om i hvilken grad vi ønsker og er i stand til å bruke maler fra individuelle leverandører – fullstendig klar over at vi må skifte dem ut igjen etter å ha vunnet kontrakten og rekalkulere alt.

Les mer om BIM

GEZE: Det høres ut som om bygningsplanlegging fortsatt er en utfordring – og forresten: du kan laste ned Revit-filen fra oss... Men BIM har også fordelen med at en holistisk bygningslivssyklus kan vurderes. Hvordan ser du dette, og hvilke krav stiller driftsansvarlige til deg her?

M.N.: Hele livssyklusvurderingen blir stadig viktigere – fordelene med >BIM er tydelig her. Det betyr at du enkelt kan si om attributtene: denne eller den der drivenheten har en bevegelig del eller et belte med en livssyklus tre år. Og så kan fasilitetslederen automatisk bestille delen via vedlikeholdssystemet og proaktivt skifte den ut. Som følge av dette, kan jeg oppnå det optimale målet til enhver driftsansvarlig: null driftsstans. Forestill deg at et viktig behandlingsrom, som er nødvendig, spesielt i tider med Covid, ikke lenger kan brukes. Og så ringer du fasilitetslederen, og de må ringe rundt for å finne en V-reim og deretter bestille den. Dette er akkurat det som ikke burde hende, fordi det tar for lang tid. Dette er den store utfordringen for fremtiden, at alle disse modellene kan forhindre akkurat dette. Med BIM og den konsekvente digitaliseringen, har vi muligheten til å redusere driftsstansen enormt og handle proaktivt og fullstendig etter driftsansvarliges interesse – og til syvende og sist også pasientenes.

GEZE: Hr. Nickl, mange takk for den interessante samtalen!

GEZE - partner for arkitekter og planleggere

Du kan laste ned våre BIM -dørobjekter gratis fra bim.geze.com og integrere dem i ditt CAD -system. Vi hjelper deg med å lage BIM -behandlingsplaner og med de nødvendige kravene til dørobjekter for riktig og integrert spesialplanlegging av dørene dine.

Last ned BIM dørobjekter

Siden vi tenker på løsninger som består av produkter, programvare og tjenester, engasjerer vi oss helt fra starten av prosjektet. For eksempel avlaster vi arbeidet med dør- og elementlister slik at du kan konsentrere deg om det viktigste.