GEZE - RWA, Church of Our Lady, Dresden
RWA System
GEZE - emergency power central controls E260 N 2/1, Church of Our Lady, Dresden
RWA System

Høybarokk og høyteknologi

Arkitektbyrå: IPRO, Dresden

I spenningsfeltet mellom nytt og gammelt, under rekonstruksjonen av en historisk kirke, installerte GEZE et skreddersydd RWA-System. Dette er et sentralt element i den det forebyggende brannvernet.

Siden det ødeleggende bombeangrepet i februar 1945 har ruinene fungert som et minnesmerke mot krigen i det gjenforente Tyskland. Rekonstruksjonen, som begynte i 1994, ble avsluttet 30. oktober 2005 med en høytidelig seremoni inne i kirken.

Den lyse sandsteinen, den mektige kuppelen og de høye vinduene i vanskelige tilgjengelige områder gir den historiske bygningen til Vår frues kirke et helt spesielt preg. Det er nettopp her de tekniske utfordringene ligger for innbyggingen av en moderne røyk- og varmeuttrekksanlegg. Røyk, branngasser og varme må kunne unnslippe for å muliggjøre flukt for menneskene i bygningen samt ikke forhindre et eventuelt redningsarbeid. Et RWA-system består alltid av minst tre komponenter: et åpningssystem, her for vinduene, en nødstrømstyresentral og en branndetektor.

For å rekonstruere det opprinnelige utseende på best mulig måte, måtte spesielle tekniske justeringer gjøres. RWA-anlegget bruker vanligvis en arbeidsspenning på 24 V. Driverne til de høye vinduene kan kun forsynes med lange forsyningslinjer med spenning. Men det krevdes imidlertid ganske små ledningstverrsnitt, slik at det kun var nødvendig å utføre minimale kutt i de indre veggene. Dette krevde en spesialløsning. I samarbeid med TÜV bestemte planleggerne seg for et godkjent GEZE RWA-system som jobbet med 230 V.

Vinduene i det øverste vindusområdet ble utstyrt med GEZE E 206-drivere.  På grunn av vektstørrelsen til de topphengte og sidehengte bladene ble det brukt to drivere på hvert vindu. Mekanikken som overfører drivkraft til vindusbladene er en spesialinnretning fra firmaet FeSa-Fenstertechnik som særlig la vekt på et design som passer til bygningen.

Det avgjørende sikkerhetsaspektet for alle RWA-systemer er at de må fungere uavhengig av nettavhengig strømforsyning. For 24 V-systemer blir dette sikret i en akkumulator som er integrert i RWA-nødstrømstyresentralen. Da det her dreier seg om en 230 V variant, ble GEZE nødstrømstyresentral E260 N 2/1 bygget inn i en spesialutførelse. Det komplette RWA-systemet kobles til strømforsyningen i bygningen, noe som sikrer uavhengighet fra den normale strømforsyningen.