sports arena Zadar
GEZE RWA

Håndball- VM i Kroatia: GEZE er med!

GEZE utstyrte seks nye sportsarenaer med topp moderne byggeteknologi

Fra 16. januar til 1. februar 2009 fant verdensmesterskapet i håndball for herrer sted i Kroatia. Spennende, tempofylte kamper på høyt teknisk nivå er garantert når de 24 beste herrelagene i verden spiller mot hverandre. Det forutsatte førsteklasses funksjonalitet, sikkerhet og design da det skulle bygges seks nye, topp moderne sportsarenaer. GEZE skåret mange poeng hos kjente arkitekter og entreprenører i Kroatia da det gjaldt å utstyre inngangs- og brannverndører med dørlukkere og røyk- og varmeuttrekksanlegg.

Forebyggende brannvern - uunnværlig

Det samles tusenvis av mennesker på sportsarenaer. Det er utenkelig at desorienterte mennesker skal lete etter fluktmuligheter i panikk dersom det skulle bryte ut brann. Dersom et bygg står i flammer, tar det kun sekunder før veivisere ikke lenger ses. For i tilfelle brann er det ikke kun ild og hete som truer, men også i stor grad røyk og farlige branngasser. Nesten 90 % av alle brannoffer dør på grunn av røyk, og en enda høyere andel materielle brannskader skyldes røyk. Det er derfor viktig å hindre utbredelse av røyk i flukt- og redningsveier. Denne viktige oppgaven ble utført i sportsarenaene i Zagreb, Poreč, Zadar, Varaždin, Osijek og Split med GEZEs røyk- og varmeuttrekksanlegg som effektivt fører røyken bort via intelligente forsyningsluftløsninger De utgjør dermed et uunnværlig element i forebyggende brannvern.

Naturlig røykuttrekk

Denne naturlig virkende ventilasjonen utnytter den termiske kraften med forsyningsluftåpninger i nedre del av veggen, f. eks. gjennom dører og vinduer, og lufteåpninger på den øvre delen av vegg- og takområdet, for å binde røyken i et begrenset område over der det befinner seg mennesker. Under denne grensen er røyknivået tynnere enn det stadig stigende svarte, giftige laget som gradvis blir tykkere jo lenger brannen varer. Med hjelp av naturlig virkende RWA blir dette røyklaget transportert direkte ut av den termiske driveren i brannens utviklingsfase.

GEZE utnytter arkitekturens egne åpninger

Lufteåpningene i hallene og fasadene og de ulike vindustypene ble utstyrt med forskjellige elegante og tekniske elektrospindel- og elektrokjededrivere av typene E 250 og E 600-E660, alt ettersom hvor mye vinduene veier og hvor lange de er. De etablerer et sikkert og raskt røyk- og varmeuttrekk som leder røyken vekk og har dessuten en annen fordel i det de samtidig utgjør den daglige ventilasjonen. RWA nødstrømssentraler av typen E 260 N32 garanterer 72 timer driverberedskap dersom strømmen skulle svikte. Som drivernes styreenheter utgjør de "hjernen" til systemet, som mottar meldinger fra f. eks. røykvarslere, eksterne brannmeldesentraler eller regn- og vindstyreenheter, og styrer røykuttrekket i forhold til dette.

GEZE dørteknologi - sikkerhet og komfort for sportsutøvere og tilskuere

Med dørlukkerprogrammet og dets ensartede design var det enkelt å utforme et stort antall av visuelle og tekniske muligheter for inngangs- og brannverndører. For eksempel med den ovenpåliggende dørlukkeren TS 5000 E-ISM for tofløyede brann- og røykverndører med integrert, dvs. usynlig regulering av lukkerekkefølgen. I tilfelle brann lukker enhetene dørbladene i riktig rekkefølge og forhindrer spredning fra de eksisterende brannområdene. Gjennomgangskomfort og sikkerhet via en variabel låsevinkel på mellom 80° og 130° med fleksibelt låsepunkt sikres av den trinnløse, elektromekaniske låseenheten som lukker dørene i tilfelle brann.

Med utrustningen av sportsarenaen viste GEZE nok en gang sin kompetanse når det gjelder komplisert byggeteknologi – fra den første ideen via realisering og videre til regelmessig service.