The new VitraHaus as a show room building of Vitra furniture on the Vitra Campus in Weil am Rhein
VitraHaus i arkitekturparken i Weil am Rhein
GEZE TSA 325 NT All-glass revolving door system without middle pillar and accessible automatic façade swing door with the Slimdrive EMD-F drive unit

Design og mye mer - nye VitraHaus i arkitekturparken i Weil am Rhein

Topp moderne dør-, vindus- og sikkerhetsteknologi fra GEZE

Vitra – dette navnet står for „Crème de la Crème“ innen designmøbler for kontor, offentlige bygninger og private hjem. I Vitras produktspekter finnes verk fra moderne designere som Ronan og Erwan Bouroullec, Antonio Citterio og Hella Jongerius samt klassikere fra Charles og Ray Eames og George Nelson. Ved Hos Vitra Campus i Weil am Rhein ble det bygget museums-, arrangements-, og forestillingsbygninger i nærheten av produksjonshallen. Hver av bygningene har sin arkitektur, en slags "Who’s who" innen arkitektur. For eksempel ble det hvite Vitra Design-museeet tegnet av arkitekten Frank O. Gehry, mens konferansepaviljongen ble tegnet av Tadao Ando.

Et annet høydepunkt er VitraHaus som er visningsrom for Vitra Home Collection som nylig ble tatt i bruk. Stjernearkitektene fra Herzog & de Meuron fra Basel utviklet et fireetasjers skulpturelt anlegg som ser ut som en tilfeldig stablet bunke av sorte hus med saltak. De er så lagdelte og stablet at det dannes kompleske strukturer som trenger seg inn i så vel ute- som innerom.

Maksimal transparens og design med dørløsninger av glass

Den innovative funksjonaliteten, yteevnen og det fremragende designet innen dør- og sikkerhetsteknologi fra GEZE fremhever arkitekturen til Vitrahuset og sørger for nødvendig bygningssikkerhet. Det starter med hovedinngangen: Den automatiske helglasskaruselldøren ble bygget langt inne i foajeen og ses fra dypt inne i den nye bygningen akkurat som gavlsiden av glass. Det firebladede helglasskaruselldøranlegget av typen TSA 325 NT takler høy persontrafikk og forbinder god tilgjengelighet med førsteklasses GEZE-design. Trommelvegger, dørblader og tak er av glass, og med sine elegante rammer byr de på maksimal transparens. Den midterste pilaren blir fullstendig borte og understreker det transparente og åpne utseende. Som alle karuselldører fra GEZE tilbyr, oppfyller TSA 325 NT de nyeste sikkerhetsstandardene og inkluderer berøringsfrie sikkerhetsinnretninger.

Eliminere barrierer

For nødvendig tilgjengelighet, ikke minst bevegelseshemmede besøkende til VitraHuset, tilbys en automatisk barrierefri svingdør i umiddelbar nærhet til karuselldøren. Fint innrammet blir de to dørbladene beveget med slanke Slimdrive EMD-F-drivere. Dørsystemets teknologi bestemmer utseende. Slimdrive-drivere fra GEZE er de eneste på markedet som kun er 70 millimeter høye og som føyer seg diskret inn i glassfasadens design. Etter aktivering ved et knappetrykk, åpnes døren automatisk fra innsiden, men den kan også åpnes manuelt. Tilgang utenfra blir kontrollert og overvåket av et adgangskontrollsystem. Sikkerheten til Slimdrive EMD svingdørsystem er testet i henhold til DIN 18650.

Sikkerhet på tvers av systemer

Den systemiske ideen bak GEZEs produkter, hvor dører og vinduer koordinert åpnes i et nødstilfelle, er spesielt viktig for denne døren: I tilfelle brann aktiverer styresentralen til røyk- og varmeuttrekksanlegget den elektromotorisk åpnede panikklåsen IQ Lock som låser opp døren og sørger for at driveren åpner den. I tilfelle brann fungerer Slimdrive EMD-F svingdørsystem som forsyningsluftåpning og rømningsvei. Med den selvlåsende panikklåsen er bygningen til en hver tid sikret mot uautorisert adgang. Samspillet mellom GEZE-komponentene RWA, panikklås og dørdrivere kombinerer brukervennlighet og sikkerhet for personer og eiendom.

Dørsentralene er „hjernen“ til rømningsveisystemene. Fordelt over hele bygningen sikrer og overvåker dørsentraler av typen TZ 320 åpne- og lukkevirksomheten til alle flukt- og rømningsveier. De gjør det mulig å gå gjennom en dør og gir redningsmannskaper fri adgang i et nødstilfelle. Rømningsveier utstyrt med TZ 320 kan sentralt overvåkes av kontrollpanelet TE220 som er ansvarlig for sikkerhetsteknologien i bygningen. Manipulering og uautorisert åpning blir derfor lagt merke til og følges opp umiddelbart. Med TZ 320 dørsentraler ble skreddersydde rømningsveier realiseres i hele bygningen.

Dørlukkerteknologi – funksjonalitet, sikkerhet og design

Design er alt i VitraHuset. Enda bedre med integrert funksjonalitet. GEZEs integrerte dørlukkere bidrar til dette. En- og tobladede svingdører ble utstyrt med integrerte dørlukkere fra Boxer-serien. De er fullstendig installert i dørbladet, nesten usynlige og er en glede for arkitekter. GEZE-systemets Boxer E-ISM er utstyrt med en elegant glideskinne som inneholder integrerte elektromagnetiske (E)- låseenheter for begge dørblader og en integrert regulering av låserekkefølgen. I tilfelle brann sikres en automatisk lukking av dørene i riktig rekkefølge.

Enfløyede brann- og røykbeskyttelsesdører på baksiden av VitraHuset ble utstyrt med ovenpåliggende TS 5000 R dørlukkere. Dørens elektromekaniske låseenhet er trinnløs mellom 80° og 130°. Låseenhetsposisjonen kan utvides slik at dørbladene får bredest mulig åpning ved behov. Denne funksjonaliteten er integrert i glideskinnen, akkurat som røykdetektoren som legger merke til brann og lukker døren automatisk i tilfelle brann. Stygge røykdetektorer som ødelegger rommets design hører dermed fortiden til nå som GEZE TS 5000 R finnes. Brede passasjer, transparens og sikkerhet er standard for de tofløyede brann- og røykbeskyttelsesdørene med dørlukkersystemet TS 5000 ISM med to dørlukkere.