Nye Akropolismuseet i Athen

Det nye Akropolismuseet i Athen: Hvor stor kunst oppleves på nært hold

GEZE bidrar med smarte løsninger og produkter  

Hvem kjenner ikke igjen Akropolis – landemerket til den greske hovedstaden og "gudenes hjemsted". Akropolis med det rekonstruerte Parthenon-tempelet ligger oppe på en høyde. Det er „Jomfrurommet“ til Athens skytsgudinne Pallas Athena Parthenos og symbol på demokratiet.

Står man i Parthenon-galleriets øverste etasje i det nye Akropolismuseet og nyyer utsikten til Akropolis og Parthenon-templet, der museumsgjenstandene stammer fra, blir man raskt klar over en ting: Den imponerende nybygningen vil snart høre med blant de store attraksjonene i Athen, ikke bare på grunn av sine enestående arkeologiske skatter, men også på grunn av bygningens arkitektoniske utstråling. Det tok mer enn tretti år før tankene rundt et museum som „Parthenon tempelets datter“ ble realisert. Bygningen er tegnet av den sveitsiske arkitekten Bernard Tschumi, og det tok nesten elleve år før museet kunne åpnes i fjor.  

Arkitekturen til museumsbygget tar utgangspunkt i den flotte beliggenheten. De arkeologiske utgravningene på stedet skulle forbli synlige og ble derfor integrert i den nye bygningen. Museet står på 94 pilarer, og takket være de store gulvpanelene av glass får man stadig vekk et innblikk i strukturen i antikkens Athen.

Utstillingen av Pantheon-frisen var en av de største utfordringene for det nye museet. Arkitektens løsning ble avgjørende for strukturen i hele bygningen. Fra kjelleren til tredje og øverste etasje blir bygningen penetrert av en rektangulær betongblokk som utgjør funksjonskjernen.  Helt oppe i Parthenon-galleriet danner de fire veggene et tempel. Veggene har den samme dimensjonen og posisjonen som det indre rommet i Parthenon-tempelet på Akropolis. Den ufullstendige Parthenon-friseren er utstilt ved blokkens yttervegg i sin fulle lengde på 160 meter. De manglende skulpturdelene til frisen, som det er satt av plass til, befinner seg i British Museum i London.

Sammen med glassfasaden oppfyller strukturen til Parthenon-galleriet de viktigste arkitektoniske kravene til byggherren for det nye museet: den visuelle forbindelsen mellom utstillingsgjenstandene og Parthenon-tempelet på Akropolis som ligger 300 meter unna.

Funksjonalitet, sikkerhet og design med GEZEs dør- og sikkerhetsteknologi

GEZEs innovative funksjonalitet, yteevne og fremragende design innen dør- og sikkerhetsteknologi fra fremhever arkitekturen til det nye Akropolismuseet og sørger for bekvemme dører og sikkerhet for mennesker og bygg. Nøyaktig det riktige til den krevende arkitekturen eller det totale kunstverket: integrerte Boxer-dørlukkere fra GEZE, hvor ulike varianter ble brukt i 135 dører. „Boxer“ integreres fullstendig i dørbladene. Med en glideskinne, som kun er synlig når døren er åpen, brytes ikke dørdesignet. Funksjonaliteten til integrerte dørlukkere er så godt som ikke synlig og elegant „skjult“.

Seksti tofløyede brann- og røykbeskyttelsesdører ble utstyrt med GEZE TS 4000 E-IS dørlukkere med integrert hydraulisk regulering av lukkerekkefølgen og elektrohydraulisk låseenhet. Ved brann eller strømutfall deaktiveres låseenheten, og døren lukkes automatisk og sikkert. Med den integrerte reguleringen av lukkerekkefølgen er det til en hver tid sikret at begge dørblader etter passering – for eksempel ved flyktende personer – igjen lukkes trygt, og døren vil da igjen oppfyller sin funksjon som branndør.

Smakfull sikkerhet ved fluktdørene sikres med GEZEs panikkstenger som ble montert på rundt femti dører. Med sitt elegante design integrerer dørene seg harmonisk inn i museumsbygningens arkitektur. I nødstilfeller åpnes dørbladene omgående når det trykkes på panikkstangen.